Françoise Bettencourt is vanaf nu rijkste vrouw ter wereld

Print
Françoise Bettencourt is vanaf nu rijkste vrouw ter wereld

Moeder en dochter Bettencourt Afbeelding: AFP

Na het overlijden van de Franse L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt gaat de titel van rijkste vrouw ter wereld naar haar 64-jarige dochter Françoise Bettencourt Meyers. Dat blijkt uit berekeningen van Bloomberg.

Bettencourt Meyers heeft volgens Franse wetgeving recht op in ieder geval de helft van het vermogen van haar recent overleden moeder. Volgens Bloomberg erft ze alles, waaronder de 26 procent aan L'Oréal-aandelen die haar moeder bezat. Liliane Bettencourt donderdag op 94-jarige leeftijd na een lange strijd met de ziekte van Alzheimer.

Lees ook: Rijkste vrouw ter wereld overleden

De band tussen moeder en dochter was de laatste jaren niet al te warm. De twee vlogen elkaar in 2008 in de haren, toen Bettencourt Meyers de fotograaf François-Marie Banier aanklaagde, een goede vriend van haar moeder. Ze beschuldigde hem van het misbruik maken van de mentale gezondheid van haar moeder. Banier zou haar bijna een miljard dollar aan geld en kunst hebben afgetroggeld. Moeder Bettencourt reageerde koel in de media. "Mijn dochter hoef ik niet meer te zien. Wie wil ontvangen, moet ook weten te geven. Ze is voor mij een levenloos iets geworden." Volgens Franse media stond ze toen onder behandeling van een leger aan artsen en slikte ze 56 verschillende pillen per dag.

Wrang
Later liet Bettencourt Meyers de zaak tegen Banier, die altijd had ontkend, voor wat het was. Hierdoor herstelde de relatie met haar moeder geleidelijk aan. In 2011 kreeg ze alsnog wrang gelijk van de rechter: haar moeder werd onder curatele gesteld, omdat ze verminderd toerekeningsvatbaar was. Bettencourt Meyers werd verantwoordelijk voor het vermogen van haar moeder en sprak van 'een pijnlijk moment'. Banier ontving in 2015 alsnog een celstraf van drie jaar van de Franse rechter, maar kwam er in hoger beroep van af met een boete.

Chocolademakers 
De financiële wereld speculeert nu over de volgende stap van academica Bettencourt Meyers, die volgens Bettencourt-expert Tom Sancton altijd meer geïnteresseerd was in boeken en het bespelen van de piano dan in de extravagante manier van leven van haar moeder. 

De chocolademakers van Nestlé hebben een belang van 23 procent in L'Oréal. Het voedingsmiddelenconcern had met Bettencourt Meyers afgesproken dat niet te vergroten, zolang haar moeder in leven was.  Geruchten dat Nestlé van hun aandelen in L'Oréal af wil, doen al langer de ronde. Hierdoor wordt de situatie aantrekkelijk voor derde partijen. Het aandeel L'Oréal steeg door de spannende nieuwe situatie vandaag met 2,1 procent.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →