Nu al evenveel moorden als vorig jaar

Print
Nu al evenveel moorden als vorig jaar

In een flat aan het Koningsplein in Maastricht werd het lichaam van een dode man aangetroffen. Afbeelding: Harry Heuts

Hoewel het nog maar september is, zijn er dit jaar al 108 moorden gepleegd. Daarmee komt het totale aantal nu al op gelijke hoogte met het jaar 2016. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Elsevier Weekblad.

Het aantal liquidaties springt in het oog, de teller staat nu al op zeker negentien. Een aanmerkelijke stijging in vergelijking met voorgaande jaren.

Volgens Elsevier is het moordcijfer van vorig jaar het laagste sinds het blad in 1992 begon met tellen. In 1992 bleef de teller steken op 260 moorden, in 2016 op 108.

Leefstijl
Volgens misdaadverslaggever Gerlof Leistra, die de moordlijsten beheert, is de belangrijkste verklaring van de vermindering van moorden te wijten aan onze veranderde levensstijl.

Mensen blijven vaker binnen door de opkomst van internet en de smartphone en lopen dus minder risico. Ook zijn er minder heroïneverslaafden en speelt de vergrijzing een rol. Ouderen zijn nu eenmaal minder gewelddadig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →