Nu al discussie over regenboogtrui Dumoulin

Print
Nu al discussie over regenboogtrui Dumoulin

Afbeelding: ANP

Hoe zal hij er straks uit gaan zien? De regenboogtrui van kersvers wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin lijkt nu al een ’twijfelgevalletje’.

Tom Dumoulin gaat ervan uit dat hij in een grotendeels traditionele regenboogtrui zal koersen. “Mij is verzekerd dat die trui er goed uit gaat zien." Wielerkenners herinneren zich echter nog de nationale wielerdiscussie van eind juni. De trui van Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam (eveneens Sunweb) oogstte een storm van kritiek.

Halfbakken
“Heiligschennis. Arme, arme jongen. Word je kampioen, krijg je zo'n halfbakken truitje”, foeterde oud-wielerprof Thijs Zonneveld in een tweet. De Sunweb-ploeg had ervoor gekozen om vooral het eigen shirt te eerbiedigen, waardoor de nationale driekleur er karig vanaf kwam.

Krijgt Tom Dumoulin straks ook zo’n ‘halfbakken’ tricot. “Ach, mij is verzekerd dat die trui er goed uit gaat zien. Uiteindelijk bepaalt de UCI hoe die eruit gaat zien.”

Regels
De internationale wielerbond UCI hanteert strikte regels voor de regenboogtruien. Zo mogen de gekleurde biesjes op mouw en kraag tussen de twee en vijf centimeter zijn. De regenboog op de borst en rug mag minimaal 28 procent en maximaal 32 procent van het shirt beslaan. Ook voor de grootte van de sponsorlogo's gelden allerle restricties.

"De wereldkampioenentrui is ontworpen om zoveel mogelijk wit toe te laten. Daarom moeten sponsornamen en de naam van de producent (kleding- red) op een witte achtergrond", zo is te lezen in de UCI-richtlijnen.

Eren
Wordt het ‘wow’ of ‘bah’? “Wij zullen de regenboogtrui eren”, zegt Iwan Spekenbrink, de ploegmanager van Sunweb. “Alleen ook daar vind ik dat men in de regels doorschiet door te zeggen dat sponsoren maar van het shirt af moeten en dat de titelsponsor alleen maar in het klein en in het zwart mogen staan. Wij zijn de enigen die de renners betalen en investeren in de artiesten. Uiteindelijk wil je dan ook iets terug. Kampioenstruien eren, maar wel op een manier waarop het ook werkt voor ons en onze sponsor."

Afwachten dus.