'Scheuren in reactorvat Tihange al bij bouw ontdekt'

Print
'Scheuren in reactorvat Tihange al bij bouw ontdekt'

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: iStockphoto

Al tijdens de bouw van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 zijn haarscheuren waargenomen. Dat blijkt uit verslagen die Der Spiegel kon inzien.

Het gaat om scheurtjes in de stalen wanden van de reactorvaten. Het Duitse weekblad deed de ontdekking in verslagen van vergaderingen en interne analyses die atoomwaakhond FANC beschikbaar stelde aan een Duitse parlementariër.

Protest
Uit de papieren zou blijken dat de aanwezigheid van haarscheurtjes al in 1975 bekend was. Dat is pikant, gezien de ophef die ontstond toen het nieuws in 2012 naar buiten kwam. Hoewel de Belgische overheid blijft beweren dat beide kerncentrales veilig functoneren, leven er in Limburg en Duitsland veel zorgen. Afgelopen voorjaar gingen nog 50.000 mensen de straat op om middels een lange 'mensenketting' te protesteren tegen de energiencentrale in Tihange.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →