Slim bankieren levert Limburg miljoenen extra op

Print
Slim bankieren levert Limburg miljoenen extra op

Foto: De Limburger/Stefan Koopmans

Bankieren is een kernactiviteit geworden van de provincie Limburg. Dat brengt zoveel geld in het laatje dat Limburg nu weer even rijk is als twee jaar geleden, toen de nieuwe coalitie honderd miljoen voor nieuw beleid uittrok.

Het toch al forse vermogen van de provincie Limburg neemt toe, ondanks de grote investeringen die gedaan zijn in de Limburgse economie. Dat maakte CDA-gedeputeerde Ger Koopmans vrijdag bekend bij de presentatie van de begroting voor 2018.

Koopmans schrijft die opvallende stijging toe aan een mix van meevallers, verstandig begrotingsbeleid, maar ook opbrengsten uit investeringen en dividend uit deelnemingen. "Actief acteren levert geld op", juichte hij. In vijf jaar tijd heeft het gouvernement met het verstrekken van leningen aan Limburgse bedrijven en instellingen bijna 40 miljoen verdiend.

Miljard euro
Bankieren is de achtste kernactiviteit van de provincie geworden, zei Koopmans. Dat begon met de verkoop van Essent acht jaar geleden aan RWE. De provincie hield daar ruim een miljard euro aan over. Dat vermogen wordt sindsdien niet alleen belegd in obligaties, maar ook geïnvesteerd in onder meer de Limburgse campussen en andere grote projecten. De rente die de provincie daarvoor ontvangt, overstijgt ruimschoots de marktrente, met als resultaat verdere vermogensgroei. Zo bedraagt het vermogen van de provincie nu weer ruim een miljard euro, ondanks de honderd miljoen die de in 2015 aangetreden nieuwe coalitie in nieuw beleid heeft gestopt. "We hebben nu weer meer in kas dan bij het begin van de coalitie”, zei Koopmans.

Maar hij bestreed de indruk dat het geld bij de provincie tegen de plinten klotst. Het vermogen is gedurende de economische crisis gedaald. De provincie heeft toen voor honderden miljoenen geïnvesteerd, onder meer in de aanleg van wegen en bouwprojecten. "Dat kun je natuurlijk niet ongestraft blijven doen, vandaar dat we zo blij zijn dat het vermogen nu weer groeit."

Risico's
Koopmans zet dat geld deels apart, zodat de nieuwe coalitie die over twee jaar aantreedt ook weer 40 tot 50 miljoen per jaar vrij beschikbaar heeft voor nieuw beleid. Omdat de provincie als bankier risico’s loopt, vormt het gouvernement risicoreserves. Zo staat er inmiddels tegenover al die leningen en garanties van bijna 800 miljoen euro een risicoreserve van bijna 80 miljoen. Die buffer is nodig om risico’s af te dekken.