Half miljoen voor buurten bij windpark Venlo

Print
Half miljoen voor buurten bij windpark Venlo

Afbeelding: ANP

Energieontwikkelbedrijf Etriplus stelt een half miljoen euro beschikbaar voor buurten die nabij het geplande windpark op Greenport Venlo liggen.

Het geld wordt in een leefbaarheidsfonds gestopt. Bedoeling is de half miljoen euro te steken in projecten die de leefbaarheid verbeteren in Boekend, de wijk Klingerberg in Blerick, buurtschappen Heierhoeve en Californië en straten Sevenumseweg, Grubbenvorsterweg en Zeesweg.

Windturbines
De gebieden liggen vlakbij de negen windturbines die in 2019 langs de spoorlijn Venlo-Horst moeten verrijzen. "We proberen de windmolens zo goed mogelijk in te passen, maar de omwonenden zien deze natuurlijk wel", legt Yoeri Schenau van de projectleiding uit.

Etriplus wil dit najaar al in gesprek met de omwonenden over de besteding van het geld. "Bedoeling is om daar in goed overleg uit te komen. Als Etriplus willen we niet als een soort jury optreden.”

Vrees
Het ontwerpbestemmingsplan voor de windmolens ligt momenteel ter inzage. Etriplus verwacht dat er zienswijzen over het plan worden ingediend. In februari schreven de Wijkraad Blerick en de Dorpsraad Boekend in een brief aan de Venlose politiek te vrezen voor horizonvervuiling, geluidsoverlast en aantasting van natuurgebieden.

Vorige week ging Etriplus de samenwerking aan met lokale energiecoöperaties Samenstroom (Venlo) en Reindonk Energie (Horst aan de Maas). Via deze organisaties kunnen inwoners van Noord-Limburg investeren in het windpark. Dit kan door een obligatie te kopen waarmee de particulieren een aandeel krijgen in de turbines.

Donderdag vindt in hotel De Maashof in Venlo een informatieavond plaats over het windpark Greenport Venlo. Vanaf 18.30 uur verstrekken de initiatiefnemers informatie  over het bestemmingsplan, de vergunning en het uitgevoerde milieuonderzoek. Ook zijn Samenstroom en Reindonk Energie aanwezig.