Jerommekes uit Schinveld de sterkste mannen van Nederland

Print
Jerommekes uit Schinveld de sterkste mannen van Nederland

Alex en Enzo vierden hun eerste en tweede plek met een barbecuefeestje op de parkeerplaats van de Heerlense ­Miobar. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Wat is het geheim van Schinveld? Het dorp heeft vruchtbare grond om spierbundels te kweken en brengt de twee sterkste mannen van het land voort, maar doet er niks mee.

De titel Sterkste man van Nederland is dit jaar opnieuw in de wacht gesleept door de 34-jarige spierbundel Alex Moonen. In Hengelo won hij het landskam­pioenschap met overmacht. Hij was het beste in auto’s tillen en gewichtheffen en kon het snelste een gewicht van 400 kilo 25 meter verplaatsen. Dat de krachtpatser uit Schinveld won, was ­eigenlijk geen verrassing, omdat hij zich ook in 2014 en 2016 al de krachtigste man van dit land mocht noemen.

Geheim
Opvallend is wel dat de breedgeschouderde nummer twee, de 27-jarige Enzo Tauro uit hetzelfde dorpje van ­amper 5000 zielen komt. En fitnesskampioene Michelle Heuts woont ook al in Schinveld. Wat is toch het geheim van dat dorp, dat zoveel krachtpatsers herbergt? 

"Misschien zit er wel iets in de Schinveldse lucht", grapt Alex Moonen. "Nee, serieus: dit is het ­resultaat van jarenlang zestien uur per week samen trainen. We gaan ieder jaar een stapje vooruit. Maar niemand ziet dat het achter de schermen heel hard werken. Ik ben langzamerhand over mijn top, maar Enzo komt eraan.

Barbecue
Zaterdagmiddag vierden Alex en Enzo hun eerste en tweede plek met een barbecuefeestje voor familie, vrienden, fans en bekenden. Op de parkeerplaats van de Heerlense ­Miobar gaven ze eerst een showtje weg. Enzo tilde met één arm een gewicht van 90 kilo boven zijn hoofd en Alex kreeg een Audi cabrio met vier kinderen erin omhoog.

Wie ze niet kent, zou bang kunnen worden van de twee Jerommekes, maar Axel en Enzo zijn twee vriendelijke beren. De eerste verdient zijn brood als leraar aardrijkskunde en de tweede is elektricien. Liever zouden ze de hele dag met hun sport bezig zijn, dan zouden ze nog sterker worden en zich met de wereldtop kunnen meten. Dat zijn allemaal profs. Maar het lukt niet om in het kleine Nederland een sponsor te vinden die hun salaris wil betalen. Alex: "Daarom werken we beiden fulltime en vullen we de vrije uurtjes met trainen.”

Waardering
Het is ook moeilijk sponsors voor wedstrijden te vinden. Omdat de hoofdsponsor afhaakte, is er dit jaar niet gestreden om de titel van de sterkste Limburger. Dit tot spijt van Alex, die de organisatie van dit evenement voor zijn rekening nam.

Hij vindt het ook jammer dat de opmerkelijke prestaties in Schinveld nauwelijks worden gewaardeerd. "De gemeente doet van alles voor ouderen, maar niks voor ons. Ze zouden ons kunnen helpen met het organiseren van een toernooi. Dat is toch leuk als je de nummers 1 en 2 in huis hebt?"

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →