Bijbaantje voor tieners: naaktfoto's in ruil voor beltegoed

© Istock

Er is ophef in Italië over 'ruilhandel' op chat-apps die populair zijn bij Italiaanse tieners. Volwassen mannen blijken daar aan minderjarige meisjes sexy foto's en video's te vragen. Ze bieden de meisjes beltegoed of online tegoedbonnen van sites waarmee de tieners kunnen shoppen.

AD

Sinds haar vijftiende verdient de achttienjarige Silvia (niet haar echte naam) geld via chatapps, beschrijft de Italiaanse krant Corriere del Mezzogiorno. Volgens haar is het een populaire manier om geld te verdienen onder haar leeftijdgenoten.Vijftig verzoekenEen journalist van de krant neemt de proef op de som en doet zich voor als zestienjarig meisje onder de naam 'Fabiola' op een van de apps. Binnen vierentwintig uur krijgt hij vijftig verzoeken binnen, het merendeel van volwassen mannen. Ze willen naaktfoto's en vragen haar te strippen in videochat. Ook sturen de mannen haar foto's van hun geslachtsdeel.100 euro meerDe mannen geven in de chatgesprekken aan dat ze regelmatig op die manier foto's 'kopen' van meisjes. Een man van 34: "Het is voldoende als je een beetje je T-shirt optilt en je onderbroekje naar beneden trekt.'' 'Fabiola' antwoordt dat ze misschien ook haar zusje wil laten meedoen, maar dat die pas 14 is. De man biedt 100 euro als beide meisjes meedoen: "Als jullie maar niet jonger dan veertien zijn."

Verstrekkende gevolgenDaniele de Martino, hoofd van de Polizia Postale van de provincie Campania en belast met de opsporing van strafbare feiten op internet, erkent tegenover diezelfde krant dat het voorkomt dat meisjes van twaalf al naaktfoto's delen met onbekenden."Vaak beseffen ze niet wat voor verstrekkende gevolgen dit soort acties kunnen hebben. Het blijkt maar weer dat we nauwelijks weten wat deze kinderen, en zij dus niet alleen, precies doen als ze online zijn."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal