Oud-Kamerlid VVD: 'Gigantische angstcultuur binnen partij'

Print
Oud-Kamerlid VVD: 'Gigantische angstcultuur binnen partij'

Afbeelding: ANP

Oud-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam voor de VVD hekelt de cultuur van de partij waarvoor zij tot begin dit jaar in het parlement zat. "Er is geen ruimte voor discussie. Bij de VVD is alles ondergeschikt aan de macht, ook de inhoud."

Dat zegt Berckmoes-Duindam in een interview in De Telegraaf over het boek dat ze over deze periode heeft geschreven.

Geen reactie waard
Halbe Zijlstra, de tweede man van de VVD, deed maandag alsof hij zich Berckmoes-Duindam niet onmiddellijk herinnerde. Zijlstra vindt haar uitlatingen "geen reactie waard". "Iedereen reageert het op zijn eigen manier af" als je teleurgesteld bent dat je niet terugkeert in de Kamer, zei Berckmoes' fractieleider van toen.

Onzichtbaar
Berckmoes was als Kamerlid tamelijk onzichtbaar. Ze zegt dat ze met haar boek Voorlichting loopt met u mee tot het ravijn "een inkijkje wil geven in de gigantische angstcultuur die er binnen de VVD is gekweekt." Naar eigen zeggen is er veel moeite gedaan om haar weg te krijgen. "Mijn portefeuille afgepakt, gezegd dat ze me wel wilden helpen met een baantje als ik zou vertrekken, intimidatie."

In het boek uit ze kritiek op de grote invloed die de afdeling voorlichting van de VVD zou uitoefenen. Zelfs politieke standpunten zouden door voorlichting worden ingestoken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →