Bouwfout blijkt oorzaak van instorten parkeergarage Eindhoven Airport

Print
Bouwfout blijkt oorzaak van instorten parkeergarage Eindhoven Airport

Afbeelding: Bert Jansen

De instorting van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport eind mei is veroorzaakt door een technische fout. De vloeren van de parkeergarage voldeden niet aan de norm en waren niet sterk genoeg. Onderzoeken in opdracht van Eindhoven Airport en bouwer BAM hebben dat uitgewezen.

De kracht op de vloer van de bovenste verdieping werd op de dag van de instorting extra vergroot door het warme weer. De vloer van de vierde verdieping begon te scheuren en zakte naar beneden. Door het gewicht van de vloer, bezweken ook de derde, tweede en eerste verdieping. In totaal zakte een deel met een oppervlakte van 900 vierkante meter op zaterdag 27 mei naar beneden. Er was niemand aan het werk en niemand raakte gewond.

Eenduidig
Eindhoven Airport is blij dat de onderzoeken tot een eenduidige conclusie hebben geleid, zei directeur Joos Meijs maandag bij de presentatie. Het is nog niet bekend of het gebouw kan worden hersteld en afgebouwd of sloop en herbouw nodig is, zei hij.

Ook over de verantwoordelijkheid bestaat nog onduidelijkheid. "Met de onderzoeksresultaten in de hand zullen we met Eindhoven Airport om tafel gaan om de vervolgstappen te bepalen", aldus BAM-directeur Jaap Hazeleger.

Andere plekken
Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt gemeenten om te inventariseren of er op hun grondgebied gebouwen staan met dezelfde constructies als de ingestorte parkeergarage op Eindhoven Airport. Ook krijgen alle gemeenten een brief waarin het ministerie vraagt alert te zijn op de risico's bij het verlenen van een vergunning voor nieuwbouw.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →