'Spookrijder die gezin doodreed, mocht niet rijden'

Print
De 34- jarige Poolse spookrijder die zaterdag een gezin uit Sittard doodreed in Duitsland had helemaal niet op de weg mogen zijn.

Dat zegt de werkgever van de man tegen De Telegraaf.

Gewaarschuwd
Het transportbedrijf dat luistert naar de naam Wier-Jar zou nog voor het fatale ongeval de politie gewaarschuwd hebben. Zijn werkgever had de chauffeur gevraagd om tot maandag op een parkeerplaats te wachten. Maar toen een collega van de Pool zaterdagavond vanuit het kantoor de gps-gegevens van de kleine Fiat-vrachtwagen zag, wist hij dat er iets niet klopte.

Vaag
"We zagen dat hij tegen het verkeer in ging rijden en slingerend van de linkerbaan naar de rechterbaan ging”, vertelt Simon Ponczak van het bedrijf. "We hebben hem nog gebeld wat er aan de hand was. Hij antwoordde wel, maar het was allemaal erg vaag en raar. Dat baarde ons zoveel zorgen dat we meteen de Duitse politie hebben gewaarschuwd. Maar toen was het al te laat.”

Fataal
De 34-jarige Pool besloot zaterdagavond rond 20:30 uur zijn vrachtwagen om te keren op de Duitse A67. Mogelijk deed hij dat om een file te vermijden. Terwijl hij een kleine drie kilometer tegen het verkeer in reed, knalde hij met een snelheid van 90 kilomter per uur op twee auto's: een Duitse BMW en een Skoda met Nederlandse kentekens. 

Vakantie
Een Sittards echtpaar van 53 en 51 jaar en hun 20-jarige dochter kwamen daarbij om het leven. Het gezin was op de terugweg van een vakantie. De vier vrouwen in de BMW raakten lichtgewond. De Poolse chauffeur raakte zwaargewond en verkeerde in levensgevaar. Hij was zondag nog niet aanspreekbaar.

Ravage
Een agent die bij het ongeval aan het werk was, zegt dat de ravage groot was. "De persoonlijke bezittingen zoals koffers lagen ver van de auto.” De snelweg moest enkele uren worden afgesloten om op te kunnen ruimen. 

UPDATE 16:03 - Uit onderzoek van de politie is gebleken dat de vrachtwagenchauffeur niet omkeerde op de snelweg, maar een verkeerde oprit nam.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →