Anderhalf jaar cel geëist na seksaffaire op Limburgse kazerne

Print
Anderhalf jaar cel geëist na seksaffaire op Limburgse kazerne

Een militaire colonne in Vredepeel, op archiefbeeld. Afbeelding: Archief ANP

Achttien maanden gevangenisstraf. Dat eist het Openbaar Ministerie tegen de 30-jarige militair van de kazerne in Vredepeel voor het plegen van seksuele handelingen bij een slapende vrouwelijke collega.

De militair zou oktober vorig jaar na een feest op de kazerne, waarbij de drank rijkelijk had gevloeid, met zijn collega in een bed zijn beland. Vervolgens zou hij zich aan haar hebben vergrepen, terwijl zij sliep. De zaak diende maandag voor de meervoudige militaire kamer in Arnhem.

Foto's en filmpjes
De verdachte heeft toegegeven seksuele handelingen te hebben verricht, maar zegt dat in zijn beleving de vrouw wakker was en actief meedeed. Volgens hem stopte ze pas toen ze doorhad dat er twee collega’s in de ruimte aanwezig waren die foto’s en filmpjes van hen maakten.

Zij zou het verhaal verzonnen hebben, omdat haar vriend er anders achter zou komen. Sébas Diekstra, advocaat van de verdachte, vraagt daarom vrijspraak van zijn client.

Gedragsregels
Volgens de openbaar ministerie is echter duidelijk bewezen dat het slachtoffer  sliep. Uit de foto’s en filmpjes zou blijken dat de vrouw muisstil lag en ook uit diverse getuigenverklaringen komt volgens de officier van justitie naar voren dat de vrouwelijke collega pas na enige tijd wakker schrok. "Als militair heb je je aan gedragsregels en normen en waarden te houden. Dat is hier niet gebeurd. Er is zonder respect voor de vrouwelijke collega gehandeld en misbruik gemaakt van de situatie. Dat is ontzettend laaghartig en een militair onwaardig."

Uitspraak volgt over twee weken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →