Rijverbod en taakstraf gevraagd voor kettingbotser A73

Print
Rijverbod en taakstraf gevraagd voor kettingbotser A73

Afbeelding: Ed van Alem/DG

Een trucker uit Valkenswaard die januari vorig jaar op een file op de A73 bij Boxmeer inreed en zo een zware kettingbotsing veroorzaakte, moet volgens officier Patrick van Hees een jaar zijn rijbewijs inleveren en 160 uur werkstraf verrichten.

Waarom Robbert B. (36) die maandagnamiddag  een flinke file niet zag, kon hij de rechtbank niet uitleggen. Dat terwijl de achterste wagen, ook een truck, zijn alarmlichten aanhad.

Sterfdag
Bij de politie zei hij later dat hij misschien zat te staren, het was de sterfdag van zijn moeder. 

Feit is dat zijn cruisecontrol op 86 km/u stond, hij dus te hard reed, hij totaal niet heeft geremd en zo vol achterop een andere vrachtwagen botste. Die schoot vooruit, en duwde zo onder andere een Renault onder een derde truck.

Wonder
Gezien de ravage noemde officier Van Hees het een wonder dat de bestuurder van de Renault er levend vanaf kwam. Wel had hij veel botbreuken, ook in zijn gezicht, een schedelfractuur en is zijn hand geamputeerd. De man, zelf lang beroepschauffeur, stak zijn kwaadheid niet onder stoelen of banken. "Elke chauffeur van een dergelijk zware wagen weet dat hij niet moet instappen als er iets knaagt tussen de oren."

Levensgenieter
Robbert B. blijkt daarnaast een levensgenieter: die vrijdag- en zaterdagnacht was hij gaan stappen, had drank en drugs op en lag pas na vijf uur in bed. Daar kon Van Hees juridisch-technisch niets mee, maar een beroepschauffeur die een file totaal mist is volgens hem zeer onvoorzichtig en strafbaar. Advocate C. Skanderova zag dat een arts een epileptische aanval niet kon uitsluiten, maar Van Hees las verder en zag dat er ook geen aanwijzingen voor waren. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →