Zorgverzekeraar DSW verrast met verlaging zorgpremie

Print
Zorgverzekeraar DSW verrast met verlaging zorgpremie

Afbeelding: Istock

Zorgverzekeraar DSW verlaagt tegen de verwachting in de zorgpremie voor volgend jaar én, min of meer symbolisch, ook het verplichte eigen risico. De politiek en deskundigen rekenden juist op een premieverhoging.

De premie voor 2018 daalt met 6 euro per jaar naar 1290 per jaar (107,50 per maand) voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro. Het kabinet hield juist rekening met een stijging van ongeveer 80 euro per jaar. Daarbij is uitgegaan van een stijging van de zorgkosten met 6 procent.

Symbolisch
Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie. "Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet." Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

De hoogte van het eigen risico is wettelijk bepaald. "Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken", aldus de directeur.

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. 

Lager
Volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen ten opzichte van wat in de Miljoenennota 2017 is begroot. Daarbij speelt het volgens de verzekeraar onder meer een rol dat lonen in de zorg minder hard zijn gestegen. Ook zouden andere kosten zijn meegevallen. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat de zorgkosten ook volgend jaar lager uitvallen dan begroot.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →