Advocaten in Wilders-zaak boos over geld

Print
Advocaten in Wilders-zaak boos over geld

Afbeelding: ANP

Het hoger beroep in het Wilders-proces levert al vóór het begin rumoer op. De advocaten die de aangevers in de zaak bijstaan, zijn boos omdat ze geen vergoeding krijgen. Eén van hen eist uitstel.

Het hoger beroep in de ‘minder Marokkanen’-zaak zou eind oktober moeten beginnen. In de zaak spelen ook 35 personen een rol die destijds aangifte tegen de PVV-leider deden. Zij eisen een schadevergoeding van Wilders, omdat ze zich gediscrimineerd en gekwetst voelen door uitspraken van de politicus.

Maar hun advocaten liggen in de clinch met de Raad voor de Rechtsbijstand. Die weigert de advocatenkosten voor de 35 aangevers te vergoeden. "Ik heb al vele uren in deze zaak gestoken, maar ik heb nog geen cent gezien", zegt Göran Sluiter, die acht van de aangevers bijstaat. Hij heeft het Hof in Den Haag deze week per brief verzocht de zaak uit te stellen tot daarover duidelijkheid is.

Sluiter begrijpt niets van de weigering van de raad. "De mensen in kwestie hebben absoluut een advocaat nodig, omdat het gaat om een ingewikkelde juridische zaak. Bovendien willen ze niet zelf het woord voeren in de rechtszaal vanwege de enorme media-aandacht. Maar zonder rechtsbijstand kunnen ze geen advocaat betalen. En ik kan zonder vergoeding niet werken."

'Licht vergrijp'
De Raad voor de Rechtsbijstand stelt in een reactie dat de aangevers tegen Wilders strikt genomen geen advocaat nodig hebben. "Hoewel de zaak veel aandacht krijgt, gaat het hier om een relatief licht vergrijp. En de vorderingen van de slachtoffers zijn relatief eenvoudig. Daarom vinden wij rechtsbijstand geen noodzaak."

De advocaten in de zaak krijgen steun van het Openbaar Ministerie. Dat adviseerde de aangevers in de zaak om een advocaat te nemen, en vindt dat zij daar ook financiële bijstand voor moeten krijgen. Sluiter ging daarom in beroep en kreeg gelijk van de rechter.

Maar de advocaten krijgen nog steeds geen geld, omdat de Raad voor de Rechtsbijstand in beroep is gegaan bij de Raad van State. Dat beroep dient waarschijnlijk pas volgend jaar. "En zolang dat niet is gebeurd is, wil ik dat de zaak wordt uitgesteld, omdat er anders geen effectieve rechtsbijstand kan worden verleend", aldus Sluiter.

Het Gerechtshof en Wilders' advocaat konden nog niet reageren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →