'Pas op voor mogelijk schadelijke lippenbalsem'

Print
'Pas op voor mogelijk schadelijke lippenbalsem'

Afbeelding: iStock

In veel soorten lippenbalsem zitten stoffen die mogelijk schadelijk kunnen zijn als je ze inslikt. Die waarschuwing geeft de Belgische consumentenbond. Ook de in Nederland verkochte balsem van Labello en Vaseline krijgt van die bond het predikaat ‘niet kopen’.

In 15 van de 21 geteste lippenbalsems werden mogelijk schadelijke stoffen aangetroffen: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons). "Over deze stoffen weten we het fijne nog niet, maar er zijn sterke vermoedens dat MOAH mogelijk kankerverwekkend zijn en dat MOSH zich opstapelt in de organen en gezwellen kan vormen in lymfeklieren, lever en milt", waarschuwt de consumentenorganisatie in diverse Belgische media.


Er zijn wel meer cosmetische artikelen die minerale oliën bevatten. "In producten die voor de huid bestemd zijn, kan dat geen kwaad. Anders is het wanneer een deel van het product kan worden ingeslikt, zoals bij lippenbalsem", aldus de consumentenbond.

Niet vermeld
Die schadelijke stoffen worden nergens vermeld: niet op de verpakking en ook niet in de bijsluiter. De Belgische consumentenorganisatie vindt het tijd Europa maatregelen treft en regels en veiligheidsmarges opstelt.

Vorig jaar publiceerde een Noorse consumentenorganisatie een onderzoek waaruit bleek dat 40 van de 50 lippenbalsems schadelijke stoffen bevatten, zoals hormoonontregelaars.