welzijn

Speelgoedbank Geleen vreest om te vallen

Print
Speelgoedbank Geleen vreest om te vallen

Afbeelding: iStockphoto

Als gemeentelijke financiële steun uitblijft, houdt speelgoedbank De Grabbelton in Geleen eind december op te bestaan.

Dat bevestigt eigenaresse Janet Tel. „Het is heel simpel: het geld is op”, zegt ze. De Grabbelton huurt ruimte in een gemeentelijk pand aan de Geenstraat in Geleen. Geld van sponsors en fondsen hield de speelgoedbank de afgelopen zeven jaar overeind. „Maar er zijn zoveel goede doelen. Het wordt steeds moeilijker sponsors te behouden. En we hebben verder geen inkomsten.”

Voor kinderen onder armoedegrens
Kinderen van gezinnen die onder de armoedegrens leven, kunnen bij de De Grabbelton een keer per maand twee stuks speelgoed en een leesboek uitzoeken. Gemiddeld maken per maand zo’n 230 kinderen uit heel Zuid-Limburg gebruik van de diensten van De Grabbelton.

Verbazing
Oppositiepartij DNA is hoogst verbaasd over de situatie. Burgemeester en wethouders hebben na een discussie over het bestrijden van ­armoede in een commissievergadering het budget voor het ondersteunen van lokale initiatieven verhoogd van 15 naar 75 mille vanaf 2018, meldt Math Nijsten van DNA. De partij zag om die reden af van het ­indienen van een motie om meer ondersteuning af te dwingen.

Eisen subsidie
Maar vervolgens zou wethouder Astrid Verblakt (Inkomensondersteuning, CDA) De Grabbelton hebben verteld dat die organisatie niet aan de eisen voor subsidie voldoet, zegt Tel. DNA wil de wethouder tijdens het vragenhalfuur van de raad donderdag om opheldering vragen. Verblakt laat via een woordvoerder weten zich niet te herkennen in de geschetste gang van zaken.

Regels worden aangepast
Volgens de zegsman is De Grabbelton verteld dat die organisatie zich over de rest van 2017 geen zorgen hoeft te maken en dat ‘voor 2018 de beleidsregels worden aangepast’. Maar wat dat precies betekent voor De Grabbelton, kon hij gisteren niet nader toelichten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →