Vulkaan op Bali staat op uitbarsten; Mieke uit Venlo: 'Blij als we thuis zijn'

Print
Vulkaan op Bali staat op uitbarsten; Mieke uit Venlo: 'Blij als we thuis zijn'

Afbeelding: ANP

Mieke Jacobs uit Venlo is blij als ze woensdag weer naar huis kan. Op haar vakantieadres in Bali is iedereen in rep en roer. Meer dan 75.000 mensen zijn gevlucht uit de omgeving van vulkaan Agung die op uitbarsten staat.

"De uittocht is enorm", zegt de 57-jarige Mieke. "Ik ben wel vaker op dit Indonesische toeristeneiland geweest, maar nog nooit was er zoveel verkeer op de weg. De politie probeert alles in goede banen te leiden. De boeren rond de vulkaan doen er alles aan om hun dieren te evacueren."

Naar huis
Toeristen willen graag huiswaarts. "Maar de vluchten zitten overvol. En als de vulkaan aswolken gaat spuwen, dan gooien ze het vliegverkeer plat", vertelt de Venlose. "Ik heb dat al een keer meegemaakt toen ik op vakantie was in Dubai. Toen begon die vulkaan op IJsland te rommelen en kon ik ook nergens heen. Ik houd in elk geval de Australische televisie in de gaten." 

300 bevingen
Mieke zelf bevindt zich op een veilige afstand van 58 kilometer, maar in een gebied van twaalf kilometer rond de vulkaan neemt het aantal aardbevingen sterk toe. "Wel driehonderd per dag hoorde ik. Ik heb vorige week al een schok gevoeld, maar ik had er toen nog geen erg in." Volgens de Indonesische rampenbestrijdingsdienst is het een kwestie van tijd voordat de vulkaan uitbarst.

1700 doden
Het verleden leert dat Mount Agung tot zeer grote uitbarstingen in staat is waarbij veel slachtoffers kunnen vallen. De laatste keer dat dit gebeurde, in de jaren '60, kwamen 1700 mensen om het leven. Mieke: "Daar heeft iedereen het ook over. Een personeelslid van de accomodatie waar ik verblijf doet geen oog meer dicht. Zijn nichtje gaat trouwen deze week, maar daar is hij niet mee bezig."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →