Zuid-Afrikaanse minister: Overvallers van Nederlanders hard straffen

Print
Zuid-Afrikaanse minister: Overvallers van Nederlanders hard straffen

Minister Fikile Mbalula. Afbeelding: ANP

De Zuid-Afrikaanse minister Fikile Mbalula zal vanmiddag een bezoek brengen aan de slachtoffers van de gewelddadige overval op een bus met Nederlandse toeristen in zijn land. Mbalula veroordeelt het incident en noemt het 'een aanval op de toeristische sector en de economie', aldus een verklaring die hij plaatste op Twitter.

Zondagavond werd een bus met 36 Nederlanders, onderweg van de luchthaven naar hun hotel, overvallen door vijf bewapende mannen. De nog onbekende daders sloegen sommige reizigers en knevelden de chauffeur en de reisleider. De overvallers gingen ervandoor met bagage, mobieltjes, kostbaarheden en enkele reisdocumenten. De slachtoffers werden na het incident opgevangen in een hotel.

Straf
Minister Mbulala, verantwoordelijk voor de politie in het land, zegt in de verklaring dat er hard gewerkt moet worden om toeristen in Zuid-Afrika te beschermen. "Toerisme is een belangrijke spil in onze economie en biedt veel werkgelegenheid. We moeten ervoor zorgen dat toeristen zich veilig voelen en veilig zijn in ons land." Hij roept op tot een zware straf voor de verantwoordelijken van de overval. 

Nazorg
Vanavond zullen de 36 slachtoffers naar huis vliegen. Geen van hen wilde de vakantie, een 22-daagse rondreis door Zuid-Afrika, voortzetten. Hun vliegtuig wordt morgenochtend op Schiphol verwacht, aldus een woordvoerder van de ANWB. "Op Schiphol staat morgen een team klaar dat nazorg biedt aan wie daar behoefte aan heeft. De reizigers worden op de luchthaven herenigd met hun familieleden of we zorgen ervoor dat ze op een andere manier naar huis worden gebracht.''

Lees door onder de foto.


In deze lodge verblijven de Nederlandse vakantiegangers in afwachting van hun terugkeer naar Nederland. Foto: Nyala Zulu Country Manor

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in het reisadvies voor Zuid-Afrika voor gewelddadige overvallen op toeristen die net zijn aangekomen in het land. 'Let daarom goed op bij het verlaten van het vliegveld en houd de omgeving goed in de gaten. Het komt voor dat dieven reizigers volgen vanaf het vliegveld, om ze daarna onderweg te beroven. Of op het moment dat de reizigers hun hotel in gaan', aldus het ministerie.


Lees ook: 'Meerssenaar bij overvallen toeristen in Zuid-Afrika'

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →