Game uit Limburg geeft longpatiëntjes lucht

Print
Game uit Limburg geeft longpatiëntjes lucht

Gameontwikkelaar Niel Vredeveldt test het spel in de gamestudio van Wind Tales. In het midden staat directeur Bas Dirkson. Afbeelding: Stefan Koopmans

Het Limburgse computerspel Wind Tales voor kinderen met de longaandoening taaislijmziekte is klaar om op te stomen naar de markt.

De game is gemaakt door gamestudio Wind Tales in Hegelsom die dinsdag een crowdfundingcampagne is begonnen. Doel van deze actie is het spel beschikbaar te maken voor 75 tot 150 kinderen. 

Keurmerk
Over een half jaar is Wind Tales met het verkrijgen van een keurmerk helemaal klaar voor de markt. De makers willen het spel in andere landen in Europa, maar ook in Amerika en Australië introduceren, de werelddelen waar taaislijmziekte veel voorkomt. 

De patiëntjes bedienen de game door in een mondstuk te blazen: ze besturen zo de capriolen van hun spelfiguurtjes. Op deze manier doen ze ongemerkt gerichte ademhalingsoefeningen waarbij de fun desondanks voorop staat.

Vervelend
De ademtherapie ervaren de kinderen als stom en vervelend. Ze verzuimen daarom de oefeningen vaak. Zonder therapie liggen echter complicaties en ziekenhuisopnames op de loer.

De twaalf medewerkers van de Noord-Limburgse gamestudio zullen van het spel binnen afzienbare tijd een variant maken voor mensen met de longziekte COPD. Een deel van deze patiënten heeft ook baat bij ademhalingsoefeningen. Uit proeven in verpleeghuizen blijkt dat ook ouderen met ernstige COPD de game ook leuk vinden om te doen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →