Belgische surfer ontsnapt ternauwernood aan witte haai

Print
Belgische surfer ontsnapt ternauwernood aan witte haai

Afbeelding: Youtube

Een Belgische surfer is maandag in Australië ter hoogte van North Point Beach aan de dood ontsnapt toen ze werd aangevallen door een witte haai. De vis, zo’n 3,5 meter groot, zette zijn tanden in haar surfplank en gooide de vrouw omhoog. Maar ze slaagde er toch in veilig de kant te halen.

Strandwacht Tom Van Beem (23) was met vrienden nog wat aan het surfen, toen hij het voor zijn ogen zag gebeuren. “Eerst was er een vreemde, onnatuurlijke golf in het water. Toen zagen we een donkere schim opduiken, vlakbij een vrouw die ook nog aan het surfen was. Zonder dat we de tijd hadden om goed te beseffen wat er gebeurde of haar te kunnen waarschuwen, gooide die witte haai haar met zijn vin omhoog en zette hij zijn tanden in haar surfplank. We waren vlakbij en zijn beginnen te roepen. Ik begrijp nog altijd niet hoe ze kon ontsnappen”, zeg Van Beem tegen Australische media.

Rotspartij
De vrouw zwom voor haar leven en wist zichzelf in veiligheid te brengen door op een rotspartij te klimmen. Het gaat om een Belgische vrouw van begin twintig.

Van Beem: “Ik ben onmiddellijk naar haar toe gegaan. Ze rilde van emotie en was een beetje in shock, maar was voor de rest in orde. Als bij wonder liep ze geen verwondingen op. Ze zei dat ze Belgische was, haar naam gaf ze niet. Ze is na het voorval vertrokken”, aldus Van Beem.

Gedood
Voor de Australische kust zijn de afgelopen jaren al drie surfers door haaien gedood. Van Beem vergelijkt de aanval met die op de Australische surfer Mick Fanning (foto). Die werd twee jaar geleden in Zuid-Afrika tijdens een wedstrijd en onder het oog van de tv-camera’s ook  aangevallen door een witte haai die uit het niets opdook. Een toegesnelde jetstkiër wist Fanning toen net op tijd te redden. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →