Ouderen massaal op jacht naar vergeten pensioenen

Print
Ouderen massaal op jacht naar vergeten pensioenen

Foto: ANP

Gepensioneerden komen massaal in actie om hun vergeten pensioenen alsnog te claimen. Bij de helpdesk voor vergeten pensioenen komen honderden telefoontjes per dag binnen en puilen de mailboxen uit.

Eerder werd al bekend dat alleen al bij de drie grootste pensioenfondsen 100.000 mensen nooit hun pensioen hebben geclaimd. Daarmee laten mensen voor honderden miljoenen euro's aan pensioenen liggen.

Veel ouderen belden de afgelopen dagen de Sociale Verzekeringsbank (SVB) om navraag te doen naar eventuele vergeten pensioenen. "Maar wij regelen de AOW-uitkering, niet de pensioenen’’, zegt een woordvoerder. "Mensen die vragen over en pensioen hebben, kunnen het best terecht bij het Pensioenregister’’.

Dat register heeft een website ‘mijnpensioenoverzicht.nl’, waar alle pensioenaanspraken op Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars staan. "Daar vinden mensen alles over opgebouwde pensioenen in het verleden’’, zegt Frits Bart, bestuurslid van het Pensioenregister. "De afgelopen dagen kregen we heel veel reacties en telefoontjes van ouderen die willen weten of zij nog recht hebben op een pensioen. Dat krantenartikel heeft de mensen echt wakker geschud.''

Iedereen met een bsn-nummer en een Digid-inlogcode kan op de site zoeken naar zijn of haar pensioenafspraken. "Voor mensen zonder bsn-nummer of Digid is er de helpdesk vergeten pensioenen. Daar kunnen ze met hun vragen terecht’’, aldus Bart.

Weerbarstig
De praktijk kan wel eens weerbarstiger zijn, heeft José de Lange gemerkt. Zij woont in La Coruña in Spanje en helpt Spaanse gastarbeiders die in de jaren 60 en 70 als gastarbeider in Nederland werkten. "Zij hebben in Nederland pensioen opgebouwd, maar krijgen het niet. Ik heb in het verleden navraag gedaan en toen werd me verteld dat die mensen een bsn-nummer moeten hebben voor ze een pensioenuitkering krijgen. Dat nummer moeten ze in Nederland aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is te veel voor die oude mensen’’.

Daardoor bleven veel, vaak wat kleinere, pensioenen op de plank liggen. Maar ook voor deze groep is er een oplossing gevonden, zegt Mandy Ross van de Pensioenfederatie. "Deze groep buitenlanders hoeft niet meer zelf een bsn-nummer in Nederland aan te vragen. Het pensioenfonds kan dat namens hen doen.’’

De Pensioenfederatie waarschuwt dat mensen zich niet te snel rijk moeten rekenen als ze eenmaal hun vergeten pensioen hebben zekergesteld. Want voor er wordt uitgekeerd, moet er nog wel met de fiscus worden afgerekend.