College Brunssum struikelt na debat over herindeling

Print
Drie van de vier wethouders in Brunssum zijn opgestapt.

Frank Joosten (VVD), Peter Heinen (CDA) en Haico Offermans (PvdA) hebben dinsdagavond hun taken neergelegd na een lang debat over een mogelijke herindeling met Heerlen en Landgraaf. Alleen wethouder Carolus de Rijck (BCD) blijft aan als wethouder.

Commissie
Struikelblok was de vorming van een commissie die moet proberen herindeling van Brunssum te voorkomen. De oppositie wilde zo'n commissie, en die kwam er dinsdagavond ook. De oppositie heeft sinds dit voorjaar een meerderheid in de Brunssumse gemeenteraad, nadat al eerder een wethouder uit het college was gestapt. 

De drie wethouders van de landelijke partijen weigerden de gevraagde commissie tegen herindeling in te stellen en stapten op.

Burgemeester Luc Winants neemt vooralsnog de bestuurstaken waar. Hij riep de partijen op om tot een compromis te komen en eensgezind te proberen een gedwongen fusie met Heerlen en Landgraaf af te wenden.

Aan de kant
De lokale partijen (die met 11 van de 21 een krappe meerderheid hebben) stelden voor een bestuurscommissie in te stellen om de strijd tegen de fusie aan te gaan. Volgens VVD-vicefractievoorzitter Jack van Oppen zetten ze daarmee het college aan de kant en kiezen ze voor polarisatie.  

Volgens Van Oppen voert het college het beleid dat Brunssum tegen herindeling is loyaal uit, maar moet de politiek wel in gesprek blijven over de voorwaarden waaronder een fusie wel of niet aanvaardbaar is.

Twijfels
BCD-fractievoorzitter Ger Gerards heeft daar zijn twijfels over. Hij wijst erop dat drie van de vier wethouders, die nu zijn opgestapt, landelijke partijen vertegenwoordigen. "Als je die laat praten met landelijke partijen in Den Haag en Maastricht weet je wat de uitkomst is." Hij geeft aan dat het college in een brief al haar twijfels uitte over de vraag of Brunssum op termijn haar taken aan kan.

Volgens Gerards is het daarom goed dat de gemeenteraad de commissie bezet die het standpunt over herindeling moet verwoorden.