Burgemeesters slaan alarm over grensoverschrijdende criminaliteit

Print
Burgemeesters slaan alarm over grensoverschrijdende criminaliteit

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Limburgse burgemeesters willen meer geld uit Den Haag voor de bestrijding van de grensoverschrijdende criminaliteit. Met de huidige middelen is dat niet goed mogelijk.

"Ze hebben in Den Haag nooit de grensligging meegenomen," zei de Maastrichtse burgemeester Penn-te Strake woensdag op Radio 1. Ze liet weten samen met andere burgemeesters een brief over het onderwerp te zullen sturen naar het nieuwe kabinet.

Aandacht
Volgens de burgemeester is er in Den Haag veel te weinig aandacht voor de problemen in het grensgebied, vooral op het gebied van drugstoerisme. "Ik heb het twee jaar geleden nog laten uitzoeken. Toen bleek dat 35% van de verdachten in Maastricht niet uit de stad komt. Dat heb je in Utrecht niet."

Budget
Het budget voor de politie wordt momenteel verdeeld op basis van onder meer inwoneraantal. Dat moet veranderen zegt Penn-te Strake. "Dit klopt gewoon niet. Den Haag wil dat we de ondermijning van de samenleving aanpakken. Ze hebben in De Haag onvoldoende in het vizier dat we door de grensligging specifieke grensoverschrijdende criminaliteit hebben waarvan de aanpak heel veel extra investering vraagt van de politie."

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen