Overvallen toeristen maken het 'redelijk'

Print
Overvallen toeristen maken het 'redelijk'

Onderzoek bij de bus die vorige week overvallen werd. Afbeelding: AFP

De Nederlandse toeristen die zondag op brute wijze overvallen werden in Zuid-Afrika, maken het naar omstandigheden redelijk.

"Ze zijn vooral blij herenigd te zijn met hun familieleden en vrienden en terug in Nederland", zegt hulpverlener Heleen Kamp van de ANWB Alarmcentrale. Onder hen zijn ook vier Limburgers.

Familie
Een vliegtuig met de toeristen aan boord landde kort na 10.30 uur op Schiphol. De groep is na terugkeer in Nederland opgevangen op het hoofdkantoor van reisorganisatie Fox, een dochterbedrijf van de ANWB, in Hoofddorp. Daar werden zij opgewacht door familie en vrienden. Ook stonden psychologen klaar om eventueel nazorg te verlenen.

Lees ook: Overvallen Limburgse toeristen Zuid-Afrika terug in Nederland

"Onze ervaring is dat mensen daar altijd wel behoefte aan hebben", zegt Kamp. Vooral de vraag 'hoe nu verder' houdt de mensen bezig. "Ze zitten met een trauma dat verwerkt moet worden. En er zijn natuurlijk een paar spullen die ze kwijt zijn, maar dat is allemaal van ondergeschikt belang."

Gevolgen
Of de overval gevolgen heeft voor het reisaanbod naar Zuid-Afrika, kan de ANWB niet zeggen. "Het blijft een mooi land natuurlijk, en veiligheid is altijd een ding geweest in Zuid-Afrika", aldus Kamp. Het advies aan iedereen die er met vakantie gaat luidt dan ook: "wees voorzichtig en alert."

Lees ook: Meerssenaar bij overvallen toeristen in Zuid-Afrika

De groep werd zondagavond laat in Johannesburg overvallen. Het gezelschap was net in Zuid-Afrika aangekomen voor een rondreis toen de bus waarin ze zaten werd klemgereden door een auto met blauw zwaailicht, met daarin vijf gewapende overvallers. Enkele inzittenden zijn door de daders geslagen en de chauffeur en de reisleider werden gekneveld. De overvallers gingen ervandoor met bagage, mobieltjes, kostbaarheden en enkele reisdocumenten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →