Arts zorginstelling Daelzicht ontslagen na fraude met diploma's
Het hoofdkantoor van Daelzicht in Heel. — © De Limburger/Jeroen Kuit
Een vrouwelijke arts heeft drie jaar lang bij zorginstelling Daelzicht gewerkt zonder over de vereiste diploma’s te beschikken. Ook was zij niet geregistreerd in het BIG-register, wat voor alle artsen wettelijk verplicht is. De vrouw is op staande voet ontslagen.
De vrouw was sinds 2014 werkzaam bij Daelzicht in Heel. Daar maakte ze onderdeel uit van de medische dienst die bestaat uit drie gespecialiseerde artsen voor gehandicaptenzorg (AVG-artsen) en twee basisartsen. De vrouw zelf werkte als basisarts, maar volgde de afgelopen jaren een speciale opleiding om door te kunnen groeien tot gespecialiseerd arts.
Intern onderzoekDe zorginstelling uit Heel, die zorg verleent aan zo’n 2000 gehandicapten in Limburg, is inmiddels een intern onderzoek gestart. Daaruit moet onder meer blijken hoe het heeft kunnen gebeuren dat de vrouw drie jaar lang de functie van arts kon bekleden zonder dat ze daarvoor bevoegd was. Ook zal er worden gekeken hoe dergelijke misstappen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Vooralsnog heeft Daelzicht geen indicaties gekregen dat de vrouw fouten heeft gemaakt tijdens haar werkzaamheden.
Daelzicht-bestuurder Peter Muijen is 'geschokt en geschrokken'. "Het behoeft geen betoog dat hiermee het vertrouwen in de medewerker in deze positie zeer ernstig is geschaad."
Fout erkendDe zaak kwam aan het rollen doordat de medewerker niet de benodigde diploma’s kon overleggen bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar zij de opleiding tot gespecialiseerd arts volgde. Ook bleek toen pas dat ze niet beschikte over een correcte BIG-registratie. Het hoofd van de opleiding van het Erasmus Medisch Centrum lichtte daarop afgelopen maandag Daelzicht in over het ontbreken van de juiste papieren.
De medewerker heeft haar fout erkend en is vervolgens op staande voet ontslagen. Daelzicht beraadt zich nog op juridische stappen.