Crisis bij Open Universiteit: Studentenraad stapt op

Print
Crisis bij Open Universiteit: Studentenraad stapt op

Afbeelding: De Limburger/Bas Qaedvlieg

Het is crisis binnen de Open Universiteit (OU). Het besluit om vier van de vijftien vestigingen per 1 september 2018 te sluiten, is voor de Studentenraad (SR) reden om de knuppel in het hoenderhok te gooien. Zes van de negen leden, waaronder, het voltallige dagelijks bestuur, zijn afgetreden. “We willen op deze manier een noodsignaal afgeven. Want zo kan het niet langer”, zegt de afgetreden voorzitster Paulien Vermij.

De voorgenomen sluiting van de locaties in Emmen, Alkmaar, Breda en Den Haag is hard aangekomen en is volgens de studentenraad het zoveelste slechte besluit van het College van Bestuur (CvB). “Want er heerst al lange tijd heel veel onvrede onder de studenten. Vooral omdat de flexibiliteit om je eigen studietijd in te delen enorm is afgenomen. De leus ‘Studeren waar en wanneer je maar wilt’ wordt meer en meer studeren zoals het CvB dat wil. Studiemodules die niet meer zelf in te plannen zijn of nog maar een keer per jaar worden aangeboden. Daardoor wordt het voor onze studenten, die vaak nog een gezin runnen en een eigen maatschappelijke carrière hebben, steeds lastiger om aan de Open Universiteit te studeren”, aldus Vermij.

Ook steekt het de studentenraad dat het bestuur niet luistert naar de kritiek van de studentenraad op haar plannen. “Ondanks de negatieve adviezen en zonder inhoudelijke onderbouwing te geven, besluit het CvB om haar plannen door te zetten en al naar buiten toe te communiceren. Terwijl er notabene nog een bemiddelingspoging door de Raad van Toezicht moet komen.”

Lamgelegd
Nu zes van de negen leden zijn opgestapt kan de SR volgens Vermij in de resterende samenstelling geen besluiten nemen en is het bestuurlijk proces binnen de OU voorlopig lamgelegd. “Heel jammer, maar we kunnen niet anders. Zonder gezonde dialoog kunnen wij onze achterban niet meer naar behoren vertegenwoordigen.”

Het CvB van de Open Universiteit laat op haar website weten het besluit van het zestal te betreuren en er alles aan te doen om te zorgen dat de SR snel weer op sterkte is. De geplande verkiezingen voor een nieuwe SR zijn in november. 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen