Miljoenenverlies dreigt bij wijkproject Q4 in Venlo

Print
Miljoenenverlies dreigt bij wijkproject Q4 in Venlo

De wijk Q4 op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger

De gemeente Venlo heeft 24,5 miljoen euro aan vastgoed gespendeerd in de wijk Q4. Een aanzienlijk deel van de waarde is inmiddels verdampt, met een miljoenenverlies tot gevolg. De oorzaak: te hoge ambities en te weinig sturing.

Venlo gaf miljoenen euro’s uit aan panden, garageboxen en parkeerplaatsen in het kader van een revitaliseringsproject. Het doel: Q4 ontdoen van de drugsoverlast waar de wijk aan het begin van deze eeuw onder gebukt ging.

Te hoog gegrepen
De grote overlast verdween inderdaad, alleen bleken de plannen voor het opknappen van de wijk door de jaren heen keer op keer te hoog gegrepen. Venlo struikelt telkens weer over de eigen ambities, zo blijkt uit onderzoek van De Limburger naar het project Q4. Een integraal wijkontwikkelingsplan dat al in 2003 werd opgesteld, bleek onhaalbaar. Ook het omvormen van Q4 tot bloeiende ‘cultuurwijk’ bleek veel te ambitieus.

Minder geld
Een deel van de verworven panden is inmiddels gesloopt, verkocht of gerenoveerd. Panden die in de verkoop zijn gezet, leverden vaak veel minder op dan het bedrag waarvoor ze ooit door de gemeente zijn gekocht. Neem bijvoorbeeld het pand aan de Lichtenberg 9. De gemeente telde in 2004 nog 140.000 euro neer voor het huis. Toen het pand in 2015 werd verkocht, kreeg Venlo er nog maar 90.000 euro voor. Zo zijn er meer voorbeelden.

Het is niet mogelijk om nu al een totaal kostenplaatje aan het project Q4 te hangen. Een deel van de gesloopte panden is nog niet herbouwd en eerst moet duidelijk worden wat er gaat gebeuren met het vastgoed dat de gemeente nog in bezit heeft. De besluitvorming over deze panden is in 2016 'on hold' gezet toen het college van B en W een onderzoek instelde naar vermeende misstanden bij het project Q4.

Analyse: Ambitie verblindde Venlo bij Q4-project

Onprofessioneel
Een van de conclusies die het college trok uit de bevindingen van de onderzoekers was dat er ‘in de gemeentelijke organisatie onzorgvuldigheden hebben plaatsgevonden en dat op onderdelen sprake was van naïviteit en onprofessioneel handelen’. De gemeenteraad stelde een eigen raadsonderzoek in. Volgende week worden de resultaten daarvan gepresenteerd.

De raad buigt zich gedurende drie vergaderingen in oktober over de vraag hoe het nu verder moet met het wijkproject. Dan zal onder meer duidelijk worden of de gemeente, die recentelijk in financieel zwaar weer terechtkwam door grote onvoorziene tekorten op het sociale domein, wederom geld gaat investeren in Q4 en hoeveel er afgeschreven moet worden op het vastgoed.

Op onderstaande kaart zijn de betreffende panden in de wijk Q4 in kaart gebracht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →