Analyse: ambitie verblindde Venlo bij Q4-project

Print
Analyse: ambitie verblindde Venlo bij Q4-project

Afbeelding: De Limburger

De Venlose politiek maakt zich op voor de ontknoping in het dossier Q4. De gemeenteraad buigt zich de komende maand in drie vergaderingen over de bevindingen die naar boven zijn gekomen in het eigen raadsonderzoek. Deze krant legde eveneens de loep op het nu al miljoenen kostende project. Een analyse van een vastgoedavontuur waarin de gemeente Venlo struikelde over de eigen ambities.

Je besluit te gaan hardlopen, alleen weet je op het moment van vertrek nog niet welke ronde je gaat lopen en hoeveel ‘hindernissen’ je voor de kiezen zult krijgen. Toch besluit je om vol gas van start te gaan. In het begin lijk je alle records te verbreken, maar naarmate de tijd verstrijkt en het uithoudingsvermogen een steeds crucialere rol gaat spelen, dringt langzaam het besef door dat deze missie wel erg hoog gegrepen is. Je eigen torenhoge ambities hebben je in de problemen gebracht en het is maar de vraag of je de finish ooit zal gaan halen.

Drugshandel
Bovenstaande hardloopmetafoor symboliseert de rol van de gemeente Venlo als het gaat om het dossier Q4. Om een goed beeld te krijgen van wat er is gebeurd, gaan we terug naar het begin van deze eeuw. Binnenstadswijk Q4, vernoemd naar het voormalige vierde kwadrant van Venlo, gaat gebukt onder drugshandel. Criminelen hebben de wijk veroverd en voorzien met name Duitse kopers van grote hoeveelheden softdrugs. Naast de coffeeshops kent de wijk liefst 65 illegale verkooppunten van softdrugs. Het straatbeeld van Q4 weerspiegelt de ellende die het gebruik en de verkoop van geestverruimende middelen met zich meebrengt. Sommigen spreken zelfs van een no-goarea.

De wijk is het stadsbestuur een doorn in het oog; besloten wordt om schoon schip te maken. De coffeeshops worden verplaatst, er komt extra toezicht en de wijk wordt gerenoveerd. Die renovatie moet Q4 weer naar het niveau tillen van een echte binnenstadwijk waar het prettig toeven is.

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →