Zo bespaar je op je energierekening

Print
Zo bespaar je op je energierekening

Afbeelding: Vijselaar en Sixma

Vroeger nam je een leven lang gas en licht van een vaste leverancier af. Nu buitelen energiebedrijven over elkaar heen om nieuwe klanten binnen te halen. Blijf je zitten waar je zit, dan ben je dief van je eigen portemonnee.

Je verlicht met een paar drukken op een knop je woonkamer, hebt met één draai aan je thermostaat een aangenaam klimaat en vertrouwt voor je warme avondmaal op een oven, fornuis of magnetron. De beschikbaarheid van stroom en gas in huis is zo vanzelfsprekend dat we er al lang niet meer bij stilstaan. 

Besparen
Dat kun je beter wel even doen bij de maandelijkse energierekening. Natuurlijk is het verstandig de vaatwasser of wasmachine in de daluren te laten draaien, maar je kunt veel meer besparen door af en toe van energieleverancier te wisselen. Dat doe ik elk jaar”, zegt Jan Zandbergen (58) uit Amsterdam. "Mijn vaste lasten zijn minimaal, omdat ik telkens switch, ook van verzekeringen en aanbieders van telecom, internet en televisie.” 

Best slim, als we Saskia Bierling, woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), mogen geloven. "Consumenten die jaarlijks overstappen, kunnen het meest besparen.” Zo wisselden vorig jaar 1,25 miljoen huishoudens van energieleverancier, tien procent meer dan in 2015, blijkt uit de Energiemonitor van de ACM. 

De prijs is de belangrijkste reden om over te stappen. Het bedrag dat een huishouden betaalt voor energie daalt al jaren: in 2016 was dat gemiddeld 1.661 euro per jaar, ofwel zo’n 138 euro per maand. Vergelijk dat met 1739 euro in 2015 en 1782 euro in 2014. 
Alleen al een welkomstpremie kan bij een overstap honderden euro’s schelen. Consumenten die al eerder eens van leverancier wisselden, maken daar bovendien een gewoonte van; inmiddels is 64 procent van de overstappers twee keer of vaker geswitcht. 
Die ontwikkeling ontgaat ook de energieleveranciers niet. Gevolg is dat die weer met acties komen om klanten langer aan zich te binden. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 2 weken gratis!

Probeer nu