Kerkrade wil Campus na jaren leegstand herstellen

Print
Kerkrade wil Campus na jaren leegstand herstellen

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

De gemeente Kerkrade zet in op gedeeltelijk of volledig herstel van de Campus, het 14.000 vierkante meter grote multifunctionele gebouw.

Ooit gebouwd als complex waar verschillende voorzieningen samengebracht konden worden, maar vijf jaar geleden gesloten.

Scholen
Het had een plek moeten zijn waar alle Kerkraadse scholen voor voortgezet onderwijs onder één dak zitten. Maar de bouw werd twee keer stilgelegd vanwege scheuren in de kop van betonnen pijlers en vanwege fouten in berekeningen. 

Stabiliteit
In mei 2005 werd het gebouw opgeleverd, maar al snel werden weer scheuren ontdekt. Ondanks de problemen werd later dat jaar de 20,5 miljoen kostende Campus geopend. In 2011 volgde scheuren in betonpilaren en vloeren, loslatende gevelbeplating en tocht in de gymzaal. Na onderzoek sloot burgemeester Jos Som het gebouw op 28 september 2012 vanwege twijfels over de stabiliteit van de Campus. 

Kosten
Herstel is mogelijk. De scheuren zijn het gevolg van betonkrimp. Als het aan de gemeente gaat de Campus opnieuw leven. Over de verschillende herstelscenario’s en de kosten wil de gemeente nog niks zeggen. Afhankelijk van de animo om het gebouw weer te betrekken, zal de Campus gedeeltelijk of geheel hersteld moeten worden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →