Venlo teert in op reserves door zorgtekort

Print
Venlo teert in op reserves door zorgtekort

Foto ter illustratie. Afbeelding: Istock

De gemeente Venlo haalt volgend jaar 7,8 miljoen euro uit de algemene reserve om de eigen begroting sluitend te krijgen.

Het gemeentebestuur vindt dat nodig door het tekort op het sociaal domein. Dat zijn de uitgaven aan zorg, jeugdhulp en hulp van mensen met een arbeidsbeperking. Na eerdere tekorten van 12 miljoen euro in 2015, 14,7 miljoen euro dit jaar en naar verwachting 7,2 miljoen euro in 2018 verwacht Venlo pas in 2019 geen verlies meer te lijden op de zorgtaken.

Ambities
Volgens wethouder Hanno Lamers (Financiën, CDA) vraagt de tegenvaller binnen het sociaal domein volgend jaar om een bijzondere maatregel. "We kiezen er voor de stad niet op slot te gooien en bestaande ambities gewoon uit te voeren. Wat betreft nieuwe ambities maken we nu een pas op de plaats.”

Weerstand
Omdat de reserves van Venlo de afgelopen jaren met zo’n 40 miljoen euro zijn gedaald, heeft de gemeente onvoldoende weerstand om tegenvallers op te vangen. Venlo voldoet niet aan de richtlijn van de provincie Limburg en is daar met die partij over in gesprek.

Verkoop
Mogelijk krijgt de gemeente extra lucht door de verkoop van parkeergarages in Venlo en aandelen van elektriciteitsnetbeheerder Enexis. De verkoop van de garages aan Q-Park wordt naar verwachting dit najaar afgerond en kan nog niet in de begroting verwerkt worden. De verkoop van aandelen Enexis wordt nog onderzocht. Wel is de jaarlijkse dividenduitkering van 334.000 euro al uit de Venlose begroting geschrapt.

De gemeenteraad stelt de begroting op 10 november definitief vast.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen