Gouverneur bezorgd over bestuurskracht Brunssum

Print
Gouverneur bezorgd over bestuurskracht Brunssum

Gouverneur Theo Bovens op archiefbeeld. Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Gouverneur Theo Bovens komt maandagavond met de fractievoorzitters in Brunssum praten over de politieke crisis. Het gesprek zal met name gaan over de bestuurskracht in Brunssum. Daarover maakt de provincie zich zorgen, nadat dinsdag drie van de vier wethouders opstapten.

De wethouders van PvdA, CDA en VVD zijn het niet eens met het instellen van een bestuurscommissie die namens de gemeente de acties tegen een eventuele fusie met Heerlen en Landgraaf gaat regelen. De lokale partijen hebben er weinig vertrouwen in dat de ‘landelijken’ de zelfstandigheid van Brunssum goed genoeg verdedigen, maar zeggen dat het instellen van de commissie geen motie van wantrouwen is.

Ambtsbericht
Na het gesprek stuurt gouverneur Bovens een ambtsbericht aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken. Wat daarin naar voren komt is onduidelijk. Eerder stelde CDA-deputé Ger Koopmans dat de politieke instabiliteit in Brunssum niet goed is, maar geen reden om  het standpunt over herindeling te wijzigen. Dat standpunt is officieel nog altijd dat Brunssum niet hoeft te worden betrokken bij de fusie van Heerlen en Landgraaf.

Snel verder
Na het opstappen van de drie wethouders willen de lokale partijen BBB-Lijst Palmen, PAK, BCD en Lijst Borger snel een nieuw college vormen. Samen hebben ze met 11 van de 21 raadszetels een krappe meerderheid. Naast de enige nog zittende wethouder (Carolus de Rijck, BCD) komen er twee wethouders bij, waarschijnlijk van PAK en Lijst Palmen.

Het nieuwe college moet  besluiten over het ‘actiefonds’ van een ton dat de gemeenteraad eerder tegen de zin van de landelijke partijen instelde om de herindeling te bestrijden.  Daarnaast willen ze zo nodig juridische procedures voeren tegen de herindeling.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →