Xella Landgraaf maakte onveilige wandplaten die kunnen neervallen

Print
Xella Landgraaf maakte onveilige wandplaten die kunnen neervallen

Afbeelding: Xella

Fabrikant Xella heeft in zijn vestiging in Landgraaf wandplaten geproduceerd die gedeeltelijk kunnen losscheuren en bij harde wind mogelijk naar beneden vallen. Onlangs zijn bij een project stukken wandplaat naar beneden gevallen.

Donderdag heeft Xella een veiligheidsbericht met een waarschuwing gepubliceerd. Het bedrijf roept  eigenaren, huurders en gebruikers op  'dringend' de gebouwen te inspecteren.

Gasbeton
De wandplaten van gasbeton werden tot 2008 in Landgraaf gefabriceerd  en verkocht onder de merknamen Ytong, Durox en Hebel. De platen met een lengte van minstens vijf meter werden in bedrijfsgebouwen zoals hallen toegepast.

Schade
De fabrikant laat weten dat de schade moeilijk is te herkennen. Aanwijzingen voor de scheuren zijn  vervormingen, zwellingen of barsten. Xella stelt dat het al een aantal mogelijk betrokken gebouwen heeft achterhaald en onderzocht. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →