Tekort aan Limburgse pleeggezinnen dreigt

Print
Tekort aan Limburgse pleeggezinnen dreigt

Afbeelding: iStock

Pleegzorgorganisaties Rubicon (Noord- en Midden-Limburg) en Xonar (Zuid-Limburg) luiden de noodklok. De zorg voor pleegkinderen komt in het gedrang door een nijpend tekort aan pleeggezinnen.

Limburg telt ruim 1000 pleegkinderen. Annemarie van Kruijssen van Rubicon constateert vooral een schreeuwend tekort aan gezinnen in de zogeheten bestandspleegzorg. Dat zijn geworven gezinnen die kinderen in huis nemen bij wie opvang door familie niet mogelijk is (netwerkpleegzorg). "Het is zorgelijk. We moeten echt nieuwe manieren zoeken om te werven. Bijvoorbeeld via social media of via de gemeenten, die sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg en dus ook voor pleegzorg."

Perfecte match
Ze vertelt dat Rubicon jaarlijks plek nodig heeft voor circa 50 nieuwe kinderen. De organisatie verstuurt jaarlijks 200 informatiepakketten, uiteindelijk levert dat gemiddeld 30 nieuwe pleeggezinnen op. "Je zou willen dat je voor elk kind vijf opties had, dat je de perfecte match kunt vinden, maar je kunt al blij zijn met één of twee potentiële gezinnen."

Xonar zit in een soortgelijke situatie. Angela Beckers van Xonar vermoedt dat het aantal aanmeldingen beperkt blijft, doordat de meeste mensen niet precies weten wat pleegzorg inhoudt. "Onbekend maakt onbemind."

Wil je alles weten over pleegzorg en de tekorten aan pleeggezinnen? Lees dan zaterdag L-magazine van De Limburger. Daarin vertellen onder meer pleegouders over hun ervaringen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →