Virologen waarschuwen: 'Mogelijk zware griep op komst'

Print
Virologen waarschuwen: 'Mogelijk zware griep op komst'

Afbeelding: Hbvl

Specialisten vrezen dat er een zware griepepidemie op komst is. Oorzaak van de paniek is een erg zware griepepidemie in Australië. Dat is meestal een voorbode voor wat er ook in Nederland en België staat te gebeuren.

Viroloog Marc Van Ranst benadrukt dat het nog te vroeg is om definitieve conclusies te trokken. “Het is onmogelijk om nu al exact te voorspellen wanneer het volgende griepseizoen zal starten of wat de ernst van de epidemie gaat zijn. Maar soms geeft de griepactiviteit in het zuidelijk halfrond een indicatie van wat er zal komen. In Australië had men een sterk griepseizoen met vooral influenza A/H3N2 en influenza B/Yamagata”, aldus Van Ranst. Experts roepen daarom risicogroepen op om zeker een griepvaccin te laten plaatsen.

Inenting
Inenting blijft het best beschikbare middel om griep te voorkomen. Vooral voor personen met een risico op complicaties zoals zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken zoals diabetici, chronische hart-, nier-, lever en longaandoeningen, patiënten met immuniteitsstoornissen of met een neuromusculaire aandoening, kinderen die een langdurige aspirinetherapie ondergaan, mensen met overgewicht en personen die in een instelling verblijven, is vaccinatie sterk aangeraden.

Risico
Dit komt omdat zij een groter risico lopen op complicaties zoals longontsteking met mogelijk hospitalisatie of zelfs overlijden als gevolg. Personen werkzaam in de gezondheidssector, zij die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen en kinderen jonger dan 6 maanden, worden eveneens opgeroepen om zich te laten vaccineren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →