Jos van Rey opnieuw splijtzwam in VVD, fractievoorzitter stapt op

© Franco Gori

Jos van Rey is wederom een splijtzwam voor de VVD in Roermond. Voorzitter Bart Lickfeld stapt per direct uit de driekoppige raadsfractie en zegt zijn VVD-lidmaatschap op. Michiel Huurdeman, de nummer één op de lijst in 2014, komt na de verkiezingen volgend jaar niet meer terug.

Gertie Driessen

Volgens Lickfeld stuurt de VVD achter de schermen aan op een coalitie met de Liberale Volkspartij Roermond van Jos van Rey. De commissie die door het bestuur is aangesteld om kandidaten te selecteren voor de kieslijst zou niet neutraal zijn, omdat ze bestaat uit ‘Van Rey-adepten’: Victor Cillekens (voorzitter), Joost van Bremen en Anton Geenen .

Onmogelijk"Ik wil niemand uitsluiten, maar dat is iets anders dan bewust op een doel afkoersen", zegt Lickfeld. "Ik tekende in 2014 voor een vernieuwde VVD met een open en transparante manier van politiek bedrijven. Dat is onmogelijk geworden. Dus stap ik eruit." Huurdeman komt om dezelfde reden na maart niet meer terug. Raadslid Ernest Oele wel, omdat hij "de deur voor iedereen wil openhouden. Al ziet hij een coalitie “met een dominante rol voor de LVR" niet zitten.

BrandbriefDe hele fractie heeft in mei in een brandbrief aan het bestuur van de VVD Centraal Limburg een dringende oproep gedaan om de samenstelling van de kiescommissie te wijzigen. "De heren Cillekens en Van Bremen hebben openlijk en bij herhaling aangegeven een terugkeer van Jos van Rey bij de VVD te bepleiten. Zij distantiëren zich van het royement van dhr. Jos van Rey."

Van Rey werd in 2015 door het landelijk bestuur uit de VVD gezet. Een afschrift ging naar voorzitter Onno Hoes van de Regio Zuid en naar de landelijke VVD. Die verwijzen naar de lokale afdeling. Volgens voorzitter Antoine Huijben van Centraal Limburg is de keuze voor de kiescommissie het mandaat van het bestuur. "Mocht de kandidatenlijst te eenzijdig zijn, dan is het aan het bestuur om die te wijzigen." Cillekens verwijst naar de voorzitter.

In De Limburger van vrijdag meer over de verdeeldheid binnen de Roermondse VVD

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal