'Een van de overvallers haalde de trekker over. Maar het geweer blokkeerde'

Print
'Een van de overvallers haalde de trekker over. Maar het geweer blokkeerde'

Afbeelding: ANP

Het waren angstige momenten. De in Urmond wonende Meerssense Stephanie Costongs maakte deel uit van het gezelschap dat zondag in Zuid-Afrika werd overvallen.

Het is op dit moment vooral boosheid die ze voelt. "Ik had dáár ­moeten zijn”, zegt Stephanie Costongs. "Ik had nu van een prachtige vakantie moeten genieten.”

Brute overval
De 28-jarige, in Urmond woonachtige Meerssense lijkt relatief rustig  wanneer ze vier dagen later terugblikt op wat haar overkwam in Zuid-Afrika. Costongs maakte deel uit van het 36-koppige gezelschap dat zondagavond, vlak na aankomst in Johannesburg, in de reisbus bruut werd overvallen door een groep gewapende mannen. "Misschien dat de heftigste emoties er later nog uit komen.”

Kalmte zelve
Dat het haar niet in de koude kleren is gaan zitten, is duidelijk. "Toen we in het vliegtuig terug ­zaten, voelde ik nog de angst dat het mis kon gaan. Eigenlijk pas toen we weer boven Europa vlogen, dacht ik: we zijn veilig, we leven nog.” Het zit volgens haar eigen zeggen in haar aard om de rust te bewaren. Ook tijdens de overval. "Ik zat samen met mijn reisgenote vooraan in de bus. Die overvallers kwamen eerst bij ons. Ik weet niet meer precies wat ik dacht. Maar het was duidelijk dat ze onze spullen wilden. Ik heb heel stiekem mijn paspoort uit mijn tas gevist voordat ik die afgaf. Het was ze echt om de spullen te doen.”  

Blokkerend geweer
Costongs herinnert zich dat er pas een paar rijen achter haar, toen een vrouw haar ring niet meteen af kreeg, wapens werden getrokken. "Een man die in eerste instantie weigerde zijn laptop af te geven, kreeg klappen. Ik had zoiets van: ‘geef nou, dan laten ze ons met rust’. Op zeker moment haalde een van de overvallers zelfs de trekker over. Maar het geweer blokkeerde.”

Geen oog dicht
Die nacht, eenmaal aangekomen in het hotel, is er nauwelijks geslapen. "Het is bijzonder hoe close je opeens bent met mensen die je tot die dag helemaal niet kende. Sommigen hadden helemaal niets meer. Er werden kledingstukken verdeeld. Mijn vriendin en ik hebben een oudere vrouw die alleen reisde bij ons op de kamer laten slapen. De mensen van het hotel en reisorganisatie Fox hebben echt heel goed voor ons gezorgd.” Woensdag kwam ze weer thuis. Eén ding weet ze zeker: "Het zal niet over drie maanden zijn, maar ik laat me die vakantie niet afpakken. Ik máák die reis.”