Postcodes met dezelfde cijfers zorgen voor verwarring in dorpen

Print
Postcodes met dezelfde cijfers zorgen voor verwarring in dorpen

Foto: iStock

"Alstublieft, uw pakketje." "Voor mij? Maar ik heb niks besteld...” Het kan in de dorpen langs de Rijksweg in Gulpen-Wittem zomaar gebeuren. Omdat Partij, Wahlwiller en Nijswiller vrijwel dezelfde postcode hebben. Bezorgers raken in de war en bellen aan bij het verkeerde huis.

De raadsfractie Balans heeft het college in Gulpen-Wittem gevraagd of die postcodes gewijzigd kunnen worden. Nu begint die in alle drie de dorpen met 6286. "De twee letters die daarop volgen verschillen,” zegt Balans-raadslid Jos Last, "maar de ervaring leert dat veel bezorgers toch voor de verkeerde deur staan.”

Postbodes
Voor de postbodes is het waarschijnlijk geen probleem, vermoedt Last. "Het leven is sinds de invoering van de postcodes in de jaren ­zeventig echter veranderd”, stelt hij vast. "In dit digitaal tijdperk worden de post­codes ook door andere bedrijven gebruikt.” Pakketjesbezorgers gebruiken het eerste deel van de postcode bijvoorbeeld om hun navigatie in te stellen. "Aan de cijfercode 6286 hangt de plaatsnaam Wittem vast”, legt Last uit. "Partij, Wahlwiller en Nijswiller bestaan in dat systeem niet. Dat is heel verwarrend, ­temeer doordat de doorgaande weg in alle drie de dorpen Rijksweg heet.”

Klachten
Bij Balans komen de laatste tijd veel klachten binnen over leveranciers die het opgegeven adres niet kunnen vinden omdat ze in het verkeerde dorp zoeken. Last wil dat de gemeente laat uitzoeken of in elk geval de eigen dorpsnamen gekoppeld kunnen worden aan de postcodes in plaats van het onduidelijke Wittem.