Man ontkent brute beroving prostituee ondanks DNA-match

Print
Man ontkent brute beroving prostituee ondanks DNA-match

Afbeelding: Istock

Ondanks DNA-bewijs ontkent een 25-jarige Rotterdammer dat hij in 2014 een prostituee in Susteren beroofde. Justitie eist 28 maanden celstraf.

Tegen de 25-jarige Adnane El-F. is donderdag in de rechtbank in Roermond twee jaar en vier maanden onvoorwaardelijke celstraf geëist. De man wordt ervan verdacht in 2014 in vakantiepark Hommelheide in Susteren een prostituee te hebben beroofd.

DNA-match
De politie kwam hem op het spoor toen DNA, gevonden op de plek van de overval, overeen kwam met een DNA-profiel in de landelijke databank.

60 euro
Op de bewuste avond in mei 2014 kwam rond kwart voor twaalf de laatste klant bij de vrouw, nadat hij eerder een telefonische afspraak had gemaakt. Hij kreeg een handdoek aangereikt en de opdracht om eerst te douchen. Toen de man uit de badkamer kwam pakte hij de vrouw van achteren beet en dwong haar op de grond te gaan liggen. Daarbij probeerde hij haar vast te binden met onder meer tape. In de veronderstelling dat er veel te halen viel eiste hij geld. Maar omdat de vrouw de weekopbrengst al naar de bank had gebracht, ging hij er uiteindelijk met 60 euro vandoor.

Ontkennen
Op de tape en de handdoek trof de politie DNA-sporen aan. In 2016 bleken de meeste sporen overeen te komen met DNA van El-F. dat in de landelijke databank stond. Ondanks het DNA-bewijs ontkende El-F. donderdag dat hij ooit in Susteren was geweest. Hij had in Rotterdam bij een baantje wel eens een rol tape vastgehad waardoor zijn DNA erop terecht zou zijn gekomen. Die rol tape zou vervolgens ooit een keer in Susteren zijn beland. Dat zijn DNA mogelijk ook op de handdoek was gevonden verklaarde hij door te stellen dat de rol tape de handdoek moest hebben aangeraakt.

Vrijspraak
Het Openbaar Ministerie geloofde de ontkenning van El-F. niet. Ook niet omdat telefoonverkeer naar Rotterdam terug te leiden valt en omdat het slachtoffer de verdachte in de rechtbank herkende. Advocaat Peer Szymkowiak stelde dat de herkenning niet betrouwbaar was omdat de vrouw het dossier, inclusief foto van de verdachte, al had ingezien. Hij pleitte voor vrijspraak. Het enige dat volgens hem bewezen kan worden is het DNA op de tape, niet de aanwezigheid van zijn client in Susteren. Uitspraak over twee weken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen