IN BEELD: Verticaal foto's maken van vrouwelijke modellen

<a href="https://limnlcdn.akamaized.net/Assets/Images_Upload/2017/09/29/20170930_inbeeld_ANP-53433407.jpg">Klik hier voor groter formaat</a>© AFP / FRANCOIS GUILLOT

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

De modellen lopen in een rij tussen het publiek. Gezicht strak in de plooi en blik op oneindig. Een show van het modehuis Dior, de voorjaarscollectie 2018. Het publiek filmt en fotografeert erop los.

Wat opvalt, is dat bijna iedereen de mobiel rechtop houdt. Dat heet ‘staand’ filmen of fotograferen. In de sociale media wordt dit tegenwoordig meer gebruikt. Als je van boven naar beneden ‘scrolt’ in je mobiele telefoon past het beeld beter op het schermpje.Wat opvalt, is dat bijna iedereen de mobiel rechtop houdt.

Eigenlijk heel onnatuurlijk, omdat wij mensen dat wat we zien meer als een panorama ervaren. Bij een staande foto kun je al snel het gevoel krijgen dat je links en rechts iets mist. Het is een beetje krap…Een panorama

Maar als je zo dicht bij de modellen zit en je wilt de hele outfit in beeld hebben, is een staande foto de oplossing. Dat is ook te zien op de vele beeldschermpjes in de foto.

CatwalkJe verwacht eigenlijk dat de dames op een verhoging zullen paraderen: de catwalk. Maar hier zit het publiek op een tribune. Wist u dat de ‘catwalk’ niet het podium is, maar de manier van lopen? De modellen zetten de ene voet precies voor de andere tijdens het lopen, zoals een kat loopt...

Hoe lang duurde het voordat u de tekst op het shirt van het voorste model had gelezen?Had jij de tekst meteen gezien?Tekst vraagt aandachtTekst zal altijd aandacht vragen in een foto. Je wilt toch weten wat er staat. Is de tekst op het shirt relevant? In dit geval wel. Er staat: Waarom zijn er geen vrouwelijke kunstenaars geweest? De ontwerpster Maria Grazia Chiuri heeft deze tekst als een politiek statement gebruikt. Dat doet ze wel vaker. Het is een quote van Linda Nochlin die in 1971 een onderzoek deed naar patriarchische invloeden op kunst (de dominante rol van mannen). Uitgerekend model Sasha Pivovarova draagt het shirt met deze tekst. In de spaarzame vrije tijd die Pivovarova heeft, tekent en schildert ze. En niet onverdienstelijk. Exposities in Parijs en New York en publicaties in de Franse Voque. En wat schildert ze? Niet al te vrolijk kijkende magere vrouwen in korte jurkjes. Met een blik op oneindig.

Reageren?Stuur een mail naar brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal