Deel van stakende leraren krijgt geen loon

© ANP

Tientallen medewerkers van de Noord-Limburgse scholenkoepels Dynamiek (20 scholen), Prisma (12 scholen) en Akkoord! ( 9 scholen) krijgen geen salaris als ze op 5 oktober staken. De bestuurders houden zich hiermee strikt aan de wet en aan de afspraken in de cao, waarin staat: geen arbeid, geen loon.

Carola de Boer

Dit blijkt uit navraag bij de meeste Limburgse scholenkoepels. Juffen en meesters die bij een vakbond zijn aangesloten – naar verluidt zo’n 30 tot 40 procent - en geen geld van hun schoolbestuur krijgen, kunnen een beroep doen op de stakingskas van de vakbond. Wie geen lid is van de bond maar wel staakt, verliest inkomen. Leerkrachten die 5 oktober níet staken, doen op school vervangend werk, zoals bijvoorbeeld lessen voorbereiden, opdrachten nakijken of administratie bijwerken.

Ook scholen openOnder andere Onder de Linden in Beringe, De Driehoek in Griendtsveen en De Velddijk in Tegelen blijven open. Hier krijgen de leerlingen gewoon les, omdat ze óf op die scholen de werkdruk niet als hoog ervaren, omdat ze de kinderen niet de dupe willen laten worden óf omdat ze anders te weinig uren lesgeven. Vrijwel alle andere scholen in Limburg sluiten hun deuren wel voor de kinderen, omdat de meeste leerkrachten die dag protesteren tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk.

MaatregelenHet geld dat Dynamiek, Prisma en Akkoord! Besparen door stakers niet te betalen, wordt ingezet voor werkdruk verlagende maatregelen. Of dat speciale ict-hulpmiddelen zijn of bijvoorbeeld een extra onderwijsassistent, zoeken scholen nog uit. Dynamiekbestuurder Jos Baggen heeft berekend dat het in zijn geval waarschijnlijk gaat om zo’n 25.000 euro.

Ook Prisma en Akkoord! gaan het bespaarde geld voor dit doel gebruiken. “We hoeven als schoolbestuur niet rijker te worden van de staking”, zegt Peter Adriaans van Akkoord! Volgens de bestuurders is er bij het personeel begrip voor deze opvatting.

Volgens Venraynaar Jan van de Ven, één van de initiatiefnemers van de stakingsactie, heeft iedereen het recht om te staken, maar ook om te werken. “Dat scholen open zijn is hun goed recht. Het mag alleen niet zo zijn dat scholen leerkrachten proberen te dwingen hiertoe.”

VakbondenDe scholen in Midden- en Zuid-Limburg gaan vanwege de staking allemaal dicht voor de kinderen. De schoolbesturen daar betalen ook gewoon het salaris door, zoals de PO-Raad heeft geadviseerd. De stakingsactie is opgezet door de vakbonden en de PO-Raad, die zijn verenigd in het PO-Front. De groepering wil dat het kabinet 1,5 miljard euro vrijmaakt voor hogere salarissen en werkdrukverlichting.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal