De onthutsende wijze waarop Roda JC soms geleid wordt

© ANP Pro Shots

Roda JC is niet alleen op het veld stuurloos, ook buiten de lijnen speelt het al jaren paniekvoetbal. Een ontluisterende inkijk in de wijze waarop een profvoetbalclub wordt bestuurd.

Hans Goossen en Theo Sniekers

Hoe laat de bus zal arriveren, wil de medewerker van Telstar weten. Bus? Tien bussen zul je bedoelen, zo krijgt de goede man te horen van de supporterscoördinator van Roda JC. We schrijven de nazomer van 2015, aan de vooravond van de eerste competitiewedstrijd in de Jupiler League. In Velsen-Zuid gaat van schrik de hoorn zowat op de haak. Voor tien bussen is geen plek op de parkeerplaats van stadion Schoonenburg. In allerijl chartert Telstar, dat al sinds 1978 in de kelder van het Nederlandse profvoetbal verblijft, een nabijgelegen weiland. Of er ook iets van catering is, informeert Roda. Ja hoor, klinkt het blijmoedig. Bij elke thuiswedstrijd staat hier een karretje waar ze broodjes worst verkopen. Rookworst. Van Unox. En broodjes bal. Aan de Kerkraadse zijde van de telefoonlijn zien ze al voor zich hoe tante Annie uit Velsen meer dan 500 hongerige Roda-fans op haar karretje af ziet stormen.

"Toen hebben we Telstar toch maar het advies gegeven wat frietwagens te regelen." Algemeen directeur Wim Collard van Roda JC blikt met een grijns terug op de kennismaking met de Jupiler League. Een grijns die meteen weer plaats maakt voor de harde realiteit. "Als je met dit soort omstandigheden te maken krijgt, besef je dat Roda daar geen bestaansrecht heeft. Een langdurig verblijf in de Jupiler League zou fataal zijn."

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 2 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal