Tabaksfabrikanten schenden tabakswet door exclusieve afspraken met (Limburgse) festivals

© Istock

Tabaksfabrikanten Philip Morris, Japan Tobacco en British American Tobacco betalen nog altijd voor exclusieve verkoop op festivals. Onder meer Solar in Roermond en Pinkpop maakten exclusieve deals met Philip Morris.

Redactie/ANP

Organisatoren erkennen daar geld voor te hebben ontvangen, soms tienduizenden euro’s. Zo betaalde Philip Morris aan Pinkpop de afgelopen jaren een bedrag dat varieert tussen de 5.000 en 50.000 euro. Dat zegt onderzoeker Ties Keyzer in Trouw. 21 festivalsKeyzer is lid van de Onderzoeksredactie Tabak, een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Tabak zegt de afspraken tussen de tabaksfabrikanten en festivals op het spoor te zijn gekomen na een onderzoek. In totaal werden 21 festivals onderzocht. Op zestien daarvan werd tabak van maar één fabrikant verkocht. Ook op Solar Weekend in Roermond werden exclusief sigaretten verkocht van Philip Morris. VerbodenNaar aanleiding van het onderzoek gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoeken of er illegale afspraken bestaan tussen tabaksfabrikanten en popfestivals over exclusieve verkoop van sigaretten op festivalterreinen. Exclusieve verkoop van sigaretten van een fabrikant in horecagelegenheden is verboden. Ook verkoop op festivals valt onder die regels.

OntkennenTabaksfabrikant Philip Morris ontkent overigens in dagblad Trouw de afspraken over exclusiviteit. In juli startte de NVWA al een onderzoek naar vergelijkbare contracten tussen Japan Tobacco en studentenverenigingen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal