Meerssen dringt aan op metingen MAA

© De Limburger/Harry Heuts

De gemeente Meerssen gaat er bij staatssecretaris Sharon Dijksma opnieuw op aandringen zo snel mogelijk apparatuur bij vliegveld Maastricht Aachen Airport te plaatsen om de uitstoot van (ultra-)fijnstof en de geluidsniveaus te monitoren.

Jeroen Geerts

In januari van dit jaar stuurde de gemeente al een brandbrief naar Den Haag waarin ze gewag maakte van de toenemende zorgen en klachten van omwonenden aangaande het toenemende aantal vluchtbewegingen op Beek.In haar antwoord maakte de staatssecretaris er alleen gewag van dat de juiste procedure gevolgd is en dat het aantal vluchtbewegingen binnen de wettelijk toegestane norm valt. Op het verzoek om zo snel mogelijk meetapparatuur te plaatsen kwam geen reactie.DringenderDe gemeente stelt dat de behoefte aan metingen de afgelopen periode alleen maar dringender geworden is. Het aantal klachten van omwonenden neemt, met het toenemen van met name zwaar vrachtverkeer, steeds verder toe. Bovendien heeft het op het vliegveld gevestigde onderhoudsbedrijf Samco, dat onder meer (straal-)motoren van vliegtuigen onderhoudt en test, recentelijk ‘proefgedraaid’.Ook dat zorgde, zonder dat er extra vliegbewegingen bij komen kijken, voor een hoos aan klachten. Ondertussen neemt het aantal klachten dat vanuit heel Zuid-Limburg wordt ingediend bij het Klachten Informatie Centrum Luchtverkeer explosief toe.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal