Honderden gewonden tijdens verboden referendum in Catalonië

Print
Het onafhankelijkheidsreferendum in de Spaanse regio Catalonië is uitgelopen op ongeregeldheden. Daarbij raakten volgens het Catalaanse ministerie van Gezondheidszorg 844 mensen gewond. Twee slachtoffers zijn er ernstig aan toe.

Volg onderaan dit bericht een liveblog over de ontwikkelingen in Catalonië

Miljoenen Catalanen konden zondag naar de stembus om te stemmen over de afscheiding van hun regio van de rest van Spanje. In dorpen en steden vormden zich lange rijen buiten gebouwen die dienst deden als stembureau. Veel kiezers lieten zich weinig gelegen liggen aan kritiek van de landelijke overheid, die de volksraadpleging illegaal noemt.

Hardhandig
Catalanen botsten op meerdere plaatsen met de politie, die opdracht had gekregen de stemming te dwarsbomen. Agenten traden soms hardhandig op om mensen te verwijderen uit geïmproviseerde stembureaus. Ook botste de oproerpolitie in Barcelona met betogers. Boze Catalanen scandeerden slogans als ,,weg met de bezetters''.

Door de onrust moest ook de Catalaanse premier Carles Puigdemont uitwijken naar een andere plaats. Agenten waren binnengevallen in de school bij Girona waar de politicus zijn stem zou uitbrengen. Terwijl politiemensen het pand binnendrongen, zongen Catalanen met hun vuisten in de lucht hun volkslied.

Passief
Bij rechtbanken kwamen ondertussen ook klachten binnen van mensen die de politie juist een te passieve opstelling verweten. Die kritiek richtte zich op de regionale politiemacht, de Mossos d'Esquadra. Volgens de klagers lieten agenten van de Mossos het na om illegale stembureaus te sluiten.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte zondagmiddag bekend dat al 92 stembureaus zijn gesloten door de politie. Zeker drie mensen zijn opgepakt. De Catalaanse autoriteiten hadden kiezers opgeroepen stembiljetten thuis uit te printen en die ingevuld in te leveren waar dat mogelijk was.

FC Barcelona
De wedstrijd FC Barcelona - Las Palmas ging zondagmiddag ondanks de rellen toch door. Aanvankelijk had de Catalaanse voetbalbond FCF besloten het duel voor vandaag af te gelasten, maar de Spaanse voetbalbond RFEF dreigde Barça met een nederlaag van 3-0. Het duel vindt nu vanaf 16.15 uur achter gesloten deuren plaats.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →