Nest Aziatische hoornaars gevonden en vernietigd in Zeeland

Print
Nest Aziatische hoornaars gevonden en vernietigd in Zeeland

Afbeelding: Wikipedia/Provincie Zeeland

Een nest Aziatische hoornaars waarnaar afgelopen week in het Zeeuwse Dreischor druk werd gezocht, is gisteren gevonden. Deskundigen hebben het nest van de grote soort wesp vervolgens vernietigd, meldt de provincie Zeeland.

Het nest is gevonden met behulp van warmtecamera’s aan een drone. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit zocht deze week naar het nest van de Aziatische hoornaars. Daarbij werd gekeken naar de vluchtpatronen van de rondvliegende insecten.

Lees ook: Heeft de monsterwesp onze provincie al bereikt?

De Aziatische hoornaar komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Het diertje eet honingbijen, wilde bijen, mieren, vliegen, vlinders en rupsen. Als de hoornaar zich hier vestigt, is er kans dat de bevruchting van planten zou verminderen.

'Niet levensbedreigend'
Voor de mens is een steek van het insect vergelijkbaar met die van een gewone wesp, aldus de provincie: ,,Pijnlijk, maar niet levensbedreigend - tenzij iemand allergisch is.'' Het diertje staat op de lijst van ongewenste invasieve exoten. Voor exoten die op deze lijst staan gelden bepaalde verboden en verplichtingen, zoals het snel opsporen en bestrijden ervan.

Lees ook: Wordt de hoornaar terecht een terrorwesp genoemd?

In Dreischor werden afgelopen weken meerdere Aziatische hoornaars ontdekt. De eerste hoornaar vond inwoner Ron van de Roer op 18 september in zijn achtertuin aan de Ring. Het was de eerste waarneming van het exotische beestje in Nederland.

Lees ook: Jongetje in Valkenburg aangevallen door reuzenwesp

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →