Volleybalsters grijpen weer naast titel bij EK

Print
Volleybalsters grijpen weer naast titel bij EK

Afbeelding: EPA

Het is de Nederlandse volleybalsters niet gelukt de Europese titel te winnen. Net als twee jaar terug, tijdens het vorige EK, moest Oranje genoegen nemen met zilver. In de finale in Bakoe in Azerbeidzjan was Servië zondag in vier sets te sterk voor het team van bondscoach Jamie Morrison: 20-25 22-25 25-18 18-25.

In de groepsfase had Servië ook al van de Nederlandse vrouwen gewonnen, toen met 3-0. Ook in de finale was Servië, vorig jaar verliezend finalist op de Olympische Spelen, duidelijk beter dan Nederland. Diagonaalspeelster Tijana Boskovic blonk met 29 punten uit, en nam ook het matchpoint voor haar rekening.

Hopen
De eerste set nam Oranje een voorsprong van 9-7, maar daarna liep Servië snel weg. In de tweede set leidde Nederland met 19-17, maar ook die marge was niet genoeg. Met ruime winst in de derde set (25-18) mocht het team van Morrison nog even hopen op de eerste Europes titel sinds 1995. Servië was echter op tijd weer bij de les en besliste de finale in de vierde set met 18-25.

Twee jaar terug verloor Nederland in de finale van het EK in Rotterdam van Rusland. Ook in 2009 bereikten de volleybalsters de Europese eindstrijd, en ook die ging verloren. In Polen waren de Italiaanse vrouwen destijds te goed.

Tegen Servië koos Morrison voor zijn vertrouwde team, met Robin de Kruijf, Laura Dijkema, Lonneke Slöetjes, Maret Balkestein-Grothues, Anne Buijs, Yvon Beliën en libero Kirsten Knip. Beliën noteerde de meeste punten voor Oranje, namelijk dertien.

Beste
Slöetjes (beste diagonaal), Buijs (een van de twee beste passer/lopers) en Dijkema (beste spelverdeelster) werden in de sluitingsceremonie verkozen in het team met beste volleybalsters van het toernooi. De Servische Boskovic werd uitgeroepen tot beste speelster van het EK.

"Ik heb veel respect voor Servië, zoals ik eerder al aangaf. Ze hebben de beschikking over een erg goed team", zei Morrison, die vond dat weinig op de nederlaag viel af te dingen, tegen de NOS. ,,We kunnen op een aantal onderdelen leren van dit team. We begonnen wat tam aan de wedstrijd, daarna kwamen we er beter in. Ik ben trots op mijn ploeg. Mijn speelsters hebben er dit toernooi alles aan gedaan, we kunnen ze niets verwijten.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →