Winkeliers doen nauwelijks aangifte van diefstal

Print
Winkeliers doen nauwelijks aangifte van diefstal

Afbeelding: iStock

Veel ondernemers in de binnenstad van Roermond doen geen aangifte bij diefstal uit hun winkel. De redenen daarvoor zijn divers. Sommigen vinden het te veel tijd kosten. Anderen staan alleen in de winkel en zeggen daarom niet naar het bureau te kunnen komen en weten niet dat je ook online aangifte kunt doen. Velen zien het als nutteloos, omdat ze de gestolen spullen toch zelden of nooit terugzien. Ook klagen winkeliers over het feit dat ze na een aangifte nooit meer iets horen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat communicatieadviseur en vrijwilliger Jos Temme van de politie heeft gehouden in Roermond. Centrale vraag: hoe zit het met de veiligheidsbeleving van de winkeliers? Het onderzoek vond plaats op verzoek van de wijkagenten van de binnenstad, omdat Roermond niet zo goed scoorde in de algemene misdaadmeter van het Algemeen Dagblad

Veilig
Uit de gesprekken die Temme voerde - in totaal bezocht hij pakweg 300 winkels - blijkt dat de overgrote meerderheid (97 procent) zich veilig voelt in de binnenstad. Dat is voor een groot deel te danken aan het zogeheten Retail Intervention Team, mensen van een beveiligingsbedrijf, dat in Roermond jaren geleden al in het leven is geroepen. Evenals de wijkagenten patrouilleren de beveiligers regelmatig door de stad. Ook het onderling gebruik van apps waarmee winkeliers elkaar waarschuwen voor verdachte personen, draagt bij aan het veiligheidsgevoel.

Foutparkeerders
Klachten hebben de ondernemers ook. Zo is een aantal ontevreden over het gebrek aan optreden tegen foutparkeerders en fietsers en scooters die door winkelstraten crossen. Vooral in de Zwartbroekstraat wordt volgens de ondernemers vaak fout geparkeerd. Ook klagen ze over het rommelige beeld van ‘in het wild’ geparkeerde fietsen. Met name aan de overzijde van de McDonald aan de Hamstraat en op de Kruisherenstraat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →