Energierekening stijgt volgend jaar met 70 euro

Print
Energierekening stijgt volgend jaar met 70 euro

De energierekening gaat flink omhoog. Foto: ANP XTRA

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld zo'n 70 euro meer kwijt aan hun energierekening. Deze tegenvaller hebben we te danken aan belastingverhogingen, zo blijkt uit berekeningen van vergelijker Pricewise.

Deze stijging komt doordat enerzijds de Opslag Duurzame Energie (ODE) harder stijgt dan verwacht en anderzijds het kabinet de energiebelastingen verhoogt.  

"De verwachte stijging in de zorgpremies is al weken een gevoelig discussiepunt. Maar dat we volgend jaar 70 euro extra moeten neertellen op onze energierekening, wordt bijna niet belicht," reageert Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Eind vorig jaar stond nog in een nota van het kabinet dat de ODE in 2018 voor een gemiddeld huishouden 93 euro per jaar zou bedragen. Dit bedrag stijgt nu waarschijnlijk naar 108 euro per jaar, blijkt uit een nieuw wetsvoorstel van minister Kamp. 

Duurzaamheid 
De ODE-tarieven worden elk jaar vastgesteld op basis van de laatste gebruikscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met deze inkomsten investeert het rijk in duurzame energie en die investeringen gaan elk jaar iets omhoog. Voor 2018 moet een bedrag van 1 miljard euro worden opgehaald. 

Nu het gas- en elektriciteitsverbruik van huishoudens is gedaald ten opzichte van die CBS-ramingen, moeten die ODE-tarieven omhoog. Dit betekent dat een huishouden gemiddeld 50 euro méér betaalt. 

Behalve deze verhoging staat er nog een verhoging op de planning: de energiebelasting. Het gaat hier om een tijdelijke verhoging voor 2018 en 2019 die nodig zou zijn om 200 miljoen euro op te halen voor energiebesparingsmaatregelen bij woningcorporaties.  Die investeringen zijn nodig om de doelstellingen uit het Energieakkoord te behalen. 

De toezichthouder Autoriteit Consument & Markt heeft wel een advies aan huishoudens die balen van de hogere energierekening: blijf niet zitten bij je oude leverancier, maar vergelijk de tarieven en stap over. Bij een overstap valt namelijk wat te besparen, zegt woordvoerder Saskia Bierling.